Lato lato wszędzie... no na pewno z kalendarza nie wypada, że już się rozpoczęła ta pora roku, ale jedno wiem, że talerz to sygnalizuje, a raczej warzywa, które możesz na nim położyć :D
Dzisiaj, choć już późna godzina, ale może znajdzie się jeszcze jakiś głodomor. Mam przepis na pyszne szparagi, które możecie dodać do wielu swoich posiłków :)
Dodam tylko, że szparagi są potężną skarbnicą witamin, choć ich kaloryczność tego nie odzwierciedla, gdyż w 100g jest około 20 kcal, a w dodatku znajdziesz w nich kwas foliowy, który jest dość istotny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko one powinny o nim pamiętać, ale również osoby, które borykają się z problemem jakim jest układ krążenia, a także przyspiesza procesy regeneracji komórek; glutation, który wspiera układ odpornościowy, jak i pracę wątroby w procesach oczyszczania organizmu z toksyn; błonnik, który wspiera i to bardzo perystaltykę jelit :) I jest jeszcze wiele innych witamin, które mają wspaniałe działanie na nasz organizm :) Ale zabierzmy się do najważniejszego :)
Dzisiaj, choć już późna godzina, ale może znajdzie się jeszcze jakiś głodomor. Mam przepis na pyszne szparagi, które możecie dodać do wielu swoich posiłków :)
Dodam tylko, że szparagi są potężną skarbnicą witamin, choć ich kaloryczność tego nie odzwierciedla, gdyż w 100g jest około 20 kcal, a w dodatku znajdziesz w nich kwas foliowy, który jest dość istotny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko one powinny o nim pamiętać, ale również osoby, które borykają się z problemem jakim jest układ krążenia, a także przyspiesza procesy regeneracji komórek; glutation, który wspiera układ odpornościowy, jak i pracę wątroby w procesach oczyszczania organizmu z toksyn; błonnik, który wspiera i to bardzo perystaltykę jelit :) I jest jeszcze wiele innych witamin, które mają wspaniałe działanie na nasz organizm :) Ale zabierzmy się do najważniejszego :)
Co potrzebujesz:
- 8 szparagów - 278g
- cukinia (zielona lub żółta) - 96g
- pieprz cytrynowy
- sok z cytryny około 1 łyżka
- szczypta soli
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie odłam końcówki (około 2cm) i umyj szparagi. Cukinie przemyj i odetnij ogonki. Następnie wzdłuż cukinii obierz obieraczką od góry do dołu.
Teraz każdy szparag zaczynając od góry do dołu owijaj cukinią tak by cała gładka część została zakryta :)
Gotowe szparagi skrop łyżką cytryny, pieprzem do smaku i jeśli bardzo potrzebujesz to użyj soli, choć myślę, że jest ona zbędna :)
Teraz gotowe szparagi i owienięte cukinią włóż do naczynia żarodpornego i wstaw do piekarnika na około 20 minut :)
Powinny być miękkie, ale nie za bardzo :)
Smacznego :)!
Całość ma: 73,5 kcal
B: 6,7g
W: 9,7g
T: 0,5g
owszem szparagi są bardzo smaczne i lubię ale tak niewiele ich jest, że trudno się podzielić z rodzinką :P
OdpowiedzUsuńzgadzam się z poprzednikiem - drogie a mało ich i ciężko się najeść. Szkoda bo są bardzo smaczne i zdrowe. ale od czasu do czasu no cóż... można sobie pozwolić
OdpowiedzUsuńcałkiem smacznie ale szkoda, że tak mało :P tylko smaka sobie człowiek narobi :D
OdpowiedzUsuńrobiłam ostatnio i muszę przyznać, że nawet smacznie wyszło :) do tego jakieś mięseczko i sosik i będzie extra :D
OdpowiedzUsuńSuper ciekawy wpis
OdpowiedzUsuń