Przejdź do głównej zawartości

Lato lato wszędzie... :D Szparagi owinięte cukinią ...

Lato lato wszędzie... no na pewno z kalendarza nie wypada, że już się rozpoczęła ta pora roku, ale jedno wiem, że talerz to sygnalizuje, a raczej warzywa, które możesz na nim położyć :D

Dzisiaj, choć już późna godzina, ale może znajdzie się jeszcze jakiś głodomor. Mam przepis na pyszne szparagi, które możecie dodać do wielu swoich posiłków :)
Dodam tylko, że szparagi są potężną skarbnicą witamin, choć ich kaloryczność tego nie odzwierciedla, gdyż w 100g jest około 20 kcal, a w dodatku znajdziesz w nich kwas foliowy, który jest dość istotny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko one powinny o nim pamiętać, ale również osoby, które borykają się z problemem jakim jest układ krążenia, a także przyspiesza procesy regeneracji komórek; glutation, który wspiera układ odpornościowy, jak i pracę wątroby w procesach oczyszczania organizmu z toksyn; błonnik, który wspiera i to bardzo perystaltykę jelit :) I jest jeszcze wiele innych witamin, które mają wspaniałe działanie na nasz organizm :) Ale zabierzmy się do najważniejszego :)


Co potrzebujesz:
  • 8 szparagów - 278g
  • cukinia (zielona lub żółta) - 96g
  • pieprz cytrynowy 
  • sok z cytryny około 1 łyżka
  • szczypta soli 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie odłam końcówki (około 2cm) i umyj szparagi. Cukinie przemyj i odetnij ogonki. Następnie wzdłuż cukinii obierz obieraczką od góry do dołu. 
Teraz każdy szparag zaczynając od góry do dołu owijaj cukinią tak by cała gładka część została zakryta :) 
Gotowe szparagi skrop łyżką cytryny, pieprzem do smaku i jeśli bardzo potrzebujesz to użyj soli, choć myślę, że jest ona zbędna :) 
Teraz gotowe szparagi i owienięte cukinią włóż do naczynia żarodpornego i wstaw do piekarnika na około 20 minut :) 
Powinny być miękkie, ale nie za bardzo :) 
Smacznego :)!

Całość ma: 73,5 kcal
B: 6,7g
W: 9,7g
T: 0,5g


Komentarze

  1. owszem szparagi są bardzo smaczne i lubię ale tak niewiele ich jest, że trudno się podzielić z rodzinką :P

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z poprzednikiem - drogie a mało ich i ciężko się najeść. Szkoda bo są bardzo smaczne i zdrowe. ale od czasu do czasu no cóż... można sobie pozwolić

    OdpowiedzUsuń
  3. całkiem smacznie ale szkoda, że tak mało :P tylko smaka sobie człowiek narobi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ostatnio i muszę przyznać, że nawet smacznie wyszło :) do tego jakieś mięseczko i sosik i będzie extra :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t