Przejdź do głównej zawartości

Lato lato wszędzie... :D Szparagi owinięte cukinią ...

Lato lato wszędzie... no na pewno z kalendarza nie wypada, że już się rozpoczęła ta pora roku, ale jedno wiem, że talerz to sygnalizuje, a raczej warzywa, które możesz na nim położyć :D

Dzisiaj, choć już późna godzina, ale może znajdzie się jeszcze jakiś głodomor. Mam przepis na pyszne szparagi, które możecie dodać do wielu swoich posiłków :)
Dodam tylko, że szparagi są potężną skarbnicą witamin, choć ich kaloryczność tego nie odzwierciedla, gdyż w 100g jest około 20 kcal, a w dodatku znajdziesz w nich kwas foliowy, który jest dość istotny dla kobiet w ciąży, ale nie tylko one powinny o nim pamiętać, ale również osoby, które borykają się z problemem jakim jest układ krążenia, a także przyspiesza procesy regeneracji komórek; glutation, który wspiera układ odpornościowy, jak i pracę wątroby w procesach oczyszczania organizmu z toksyn; błonnik, który wspiera i to bardzo perystaltykę jelit :) I jest jeszcze wiele innych witamin, które mają wspaniałe działanie na nasz organizm :) Ale zabierzmy się do najważniejszego :)


Co potrzebujesz:
  • 8 szparagów - 278g
  • cukinia (zielona lub żółta) - 96g
  • pieprz cytrynowy 
  • sok z cytryny około 1 łyżka
  • szczypta soli 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w tym czasie odłam końcówki (około 2cm) i umyj szparagi. Cukinie przemyj i odetnij ogonki. Następnie wzdłuż cukinii obierz obieraczką od góry do dołu. 
Teraz każdy szparag zaczynając od góry do dołu owijaj cukinią tak by cała gładka część została zakryta :) 
Gotowe szparagi skrop łyżką cytryny, pieprzem do smaku i jeśli bardzo potrzebujesz to użyj soli, choć myślę, że jest ona zbędna :) 
Teraz gotowe szparagi i owienięte cukinią włóż do naczynia żarodpornego i wstaw do piekarnika na około 20 minut :) 
Powinny być miękkie, ale nie za bardzo :) 
Smacznego :)!

Całość ma: 73,5 kcal
B: 6,7g
W: 9,7g
T: 0,5g


Komentarze

  1. owszem szparagi są bardzo smaczne i lubię ale tak niewiele ich jest, że trudno się podzielić z rodzinką :P

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z poprzednikiem - drogie a mało ich i ciężko się najeść. Szkoda bo są bardzo smaczne i zdrowe. ale od czasu do czasu no cóż... można sobie pozwolić

    OdpowiedzUsuń
  3. całkiem smacznie ale szkoda, że tak mało :P tylko smaka sobie człowiek narobi :D

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ostatnio i muszę przyznać, że nawet smacznie wyszło :) do tego jakieś mięseczko i sosik i będzie extra :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...

Cukier jak wpływa na nasz organizm?

Cukier niestety często trafia do naszych ust w różnych postaciach, czy w słodkich napojach, ciastkach, przekąskach czy też słodząc herbatę lub kawe. Ma wpływ niekorzystny, gdyż na chwilę fakt dodaje Ci energii, ale po godzinie/dwóch masz zjazd i jesteś ospały. Praktycznie stan, gdzie jesteś przybity, nie masz na nic ochoty, ani siły i zatacza się błędne koło. Niestety spożycie cukru wpływa również na Twój organizm oraz to, że dużo wolniej się regenrujesz po treningu. Jakieś zamienniki? stewia miód syrop z klonu cukier kokosowy  Jest ich wiele wiele więcej. Jednak wystarczy poszukać i indywidualnie wybrać dla siebie. Jeśli dasz radę - spróbuj ograniczyć cukier do minimum. Tylko PAMIĘTAJ! STOPNIOWO A NIE NA RAZ :)! Tak byś się odzwyczaił:)! Przydatny post?:)