Przejdź do głównej zawartości

Pasztet wegański z soczewicą

Ostatnio zastanawiałam się jakie jadacie częściej śniadania, ale myśle, że zdania są podzielone i według głosów tak rzeczywiście jest :)

Stwierdziłam, że skoro jest wolna niedziela i to w domu - są dwie godziny wolnego, bo resztę czasu wykorzystałam na inne przyjemności to warto coś upichcić zdrowego i dobrego na śniadanie :) I nie musi być tylko na śniadanie, na inne posiłki też może być - oczywiście mówię o pasztecie :D!

Co potrzebujesz:
  • 3/4 marchewki - 200g
  • 1 pietruszka - 80g
  • 200g soczewicy czerwonej 
  • 1 cebula - 120g
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • płatki owsiane - 5 łyżek 
Całość ma: 1415 kcal 
B: 70g
T: 43,11g 
W: 181g

Zacznij od ugotowania soczewicy w garnku. Na jedną szklankę soczewicy wlej dwie szklanki wody.
Gotuj ją, aż do momentu, gdy woda się wygotuje na małym ogniu, możesz do smaku dodać liść laurowy.
W trakcie, gdy soczewica się gotuje zajmiemy się siemieniem lnianym. Zmiel je na miazgę. Następnie zalej 9 łyżkami letniej wody, wstaw do lodówki na około 15 minut :) 
W tym czasie cebulę obierz i pokrój drobno i smaż na małym ogniu, do momentu, aż sie zeszkli; obierz i zetrzyj marchew oraz pietruszkę na średnich oczkach i dołóż na patelnie i smaż na małym ogniu do momentu, gdy warzywa zmiękną, na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i podsmaż razem z warzywami. 
Gdy soczewica będzie ugotowana dodaj warzywa do niej i siemię lniane z lodówki, dodaj płatki owsiane oraz przyprawy i połącz ze sobą dokładnie produkty. 
Wyłóż do brytfanki, posyp z wierzchu z ziarnami - u mnie czarnuszka - piecz 45-50 minut w 180 stopniach, gdy będzie gotowe zostaw chwile w piekarniku by ostygło potem możesz rozkoszować się smakiem :)!





SMACZNEGO!:)





Komentarze

  1. Muszę w końcu kupić takie foremki do pasztetów :D bo ciągłą wymówką w robieniu pasztetu jest ich brak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to koniecznie :)!!!
      Mega sie sprawdzają do takich wypieków :)
      Ciasta już np robie w zwykłych brytfankach :)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…

Racuchy z jogurtem :)

Ostatnio jakoś chodzą za mną albo słodkie albo kwaśne potrawy :D
Dziś by jakoś urozmaicić sobie śniadanie powstały racuchy z jogurtu sojowego z mąką kasztanową:)

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut i dodatkowo 10 minut należy poświęcić na smażenie :)





Co potrzebujesz: mąka kasztanowa 2 szklankijogurt sojowy 2 szklanki2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie produkty miksujesz bądź blenduejsz ze sobą. Ciasto, gdy będzie gotowe bez żadnych grudek mąki wylewasz na patelnie tworząc z tego małe placuszki :) 
I na koniec w zależności od kreatywności układasz na talerzu i się delektujesz ich smakiem :) Podałam z jogurtem sojowym i z borówkami :)



A jak Twoje racuchy ;)? Wyszły ;)?