Przejdź do głównej zawartości

Pasztet wegański z soczewicą

Ostatnio zastanawiałam się jakie jadacie częściej śniadania, ale myśle, że zdania są podzielone i według głosów tak rzeczywiście jest :)

Stwierdziłam, że skoro jest wolna niedziela i to w domu - są dwie godziny wolnego, bo resztę czasu wykorzystałam na inne przyjemności to warto coś upichcić zdrowego i dobrego na śniadanie :) I nie musi być tylko na śniadanie, na inne posiłki też może być - oczywiście mówię o pasztecie :D!

Co potrzebujesz:
  • 3/4 marchewki - 200g
  • 1 pietruszka - 80g
  • 200g soczewicy czerwonej 
  • 1 cebula - 120g
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • płatki owsiane - 5 łyżek 
Całość ma: 1415 kcal 
B: 70g
T: 43,11g 
W: 181g

Zacznij od ugotowania soczewicy w garnku. Na jedną szklankę soczewicy wlej dwie szklanki wody.
Gotuj ją, aż do momentu, gdy woda się wygotuje na małym ogniu, możesz do smaku dodać liść laurowy.
W trakcie, gdy soczewica się gotuje zajmiemy się siemieniem lnianym. Zmiel je na miazgę. Następnie zalej 9 łyżkami letniej wody, wstaw do lodówki na około 15 minut :) 
W tym czasie cebulę obierz i pokrój drobno i smaż na małym ogniu, do momentu, aż sie zeszkli; obierz i zetrzyj marchew oraz pietruszkę na średnich oczkach i dołóż na patelnie i smaż na małym ogniu do momentu, gdy warzywa zmiękną, na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i podsmaż razem z warzywami. 
Gdy soczewica będzie ugotowana dodaj warzywa do niej i siemię lniane z lodówki, dodaj płatki owsiane oraz przyprawy i połącz ze sobą dokładnie produkty. 
Wyłóż do brytfanki, posyp z wierzchu z ziarnami - u mnie czarnuszka - piecz 45-50 minut w 180 stopniach, gdy będzie gotowe zostaw chwile w piekarniku by ostygło potem możesz rozkoszować się smakiem :)!





SMACZNEGO!:)





Komentarze

  1. Muszę w końcu kupić takie foremki do pasztetów :D bo ciągłą wymówką w robieniu pasztetu jest ich brak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to koniecznie :)!!!
      Mega sie sprawdzają do takich wypieków :)
      Ciasta już np robie w zwykłych brytfankach :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t