Przejdź do głównej zawartości

Pasztet wegański z soczewicą

Ostatnio zastanawiałam się jakie jadacie częściej śniadania, ale myśle, że zdania są podzielone i według głosów tak rzeczywiście jest :)

Stwierdziłam, że skoro jest wolna niedziela i to w domu - są dwie godziny wolnego, bo resztę czasu wykorzystałam na inne przyjemności to warto coś upichcić zdrowego i dobrego na śniadanie :) I nie musi być tylko na śniadanie, na inne posiłki też może być - oczywiście mówię o pasztecie :D!

Co potrzebujesz:
  • 3/4 marchewki - 200g
  • 1 pietruszka - 80g
  • 200g soczewicy czerwonej 
  • 1 cebula - 120g
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • płatki owsiane - 5 łyżek 
Całość ma: 1415 kcal 
B: 70g
T: 43,11g 
W: 181g

Zacznij od ugotowania soczewicy w garnku. Na jedną szklankę soczewicy wlej dwie szklanki wody.
Gotuj ją, aż do momentu, gdy woda się wygotuje na małym ogniu, możesz do smaku dodać liść laurowy.
W trakcie, gdy soczewica się gotuje zajmiemy się siemieniem lnianym. Zmiel je na miazgę. Następnie zalej 9 łyżkami letniej wody, wstaw do lodówki na około 15 minut :) 
W tym czasie cebulę obierz i pokrój drobno i smaż na małym ogniu, do momentu, aż sie zeszkli; obierz i zetrzyj marchew oraz pietruszkę na średnich oczkach i dołóż na patelnie i smaż na małym ogniu do momentu, gdy warzywa zmiękną, na koniec dodaj wyciśnięty czosnek i podsmaż razem z warzywami. 
Gdy soczewica będzie ugotowana dodaj warzywa do niej i siemię lniane z lodówki, dodaj płatki owsiane oraz przyprawy i połącz ze sobą dokładnie produkty. 
Wyłóż do brytfanki, posyp z wierzchu z ziarnami - u mnie czarnuszka - piecz 45-50 minut w 180 stopniach, gdy będzie gotowe zostaw chwile w piekarniku by ostygło potem możesz rozkoszować się smakiem :)!





SMACZNEGO!:)





Komentarze

  1. Muszę w końcu kupić takie foremki do pasztetów :D bo ciągłą wymówką w robieniu pasztetu jest ich brak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo to koniecznie :)!!!
      Mega sie sprawdzają do takich wypieków :)
      Ciasta już np robie w zwykłych brytfankach :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...

Cukier jak wpływa na nasz organizm?

Cukier niestety często trafia do naszych ust w różnych postaciach, czy w słodkich napojach, ciastkach, przekąskach czy też słodząc herbatę lub kawe. Ma wpływ niekorzystny, gdyż na chwilę fakt dodaje Ci energii, ale po godzinie/dwóch masz zjazd i jesteś ospały. Praktycznie stan, gdzie jesteś przybity, nie masz na nic ochoty, ani siły i zatacza się błędne koło. Niestety spożycie cukru wpływa również na Twój organizm oraz to, że dużo wolniej się regenrujesz po treningu. Jakieś zamienniki? stewia miód syrop z klonu cukier kokosowy  Jest ich wiele wiele więcej. Jednak wystarczy poszukać i indywidualnie wybrać dla siebie. Jeśli dasz radę - spróbuj ograniczyć cukier do minimum. Tylko PAMIĘTAJ! STOPNIOWO A NIE NA RAZ :)! Tak byś się odzwyczaił:)! Przydatny post?:)