Przejdź do głównej zawartości

Chleb bananowy, a raczej ciacho bananowe

 Kto lubi słodkości ręka w górę? ;) 

Dla tych bardziej wymagających powstała jeszcze słodsza wersja chleba bananowego choć i tak oszczędnie używałam zamienników cukru :) Z resztą sami sprawdźcie! Podwijamy rękawy i do dzieła :)


Co potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 4 dojrzałe banany 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 8 łyżek oleju kokosowego 
  • 1/4 szklanki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli 
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 garści orzechów włoskich 
Na polewę:
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 4 łyżki karobu 
  • 4 łyżki napoju owsianego
  • maliny (ale nie są obowiązkowe) 
Całość ma: 3386kcal 
ale może sprawdźmy ile średnio jeden kawałek ma ;) 
a średnio wychodzi 13 kawałków :) 
1 porcja ma: 260 kcal
B: 4,2g
T: 14,3g
W: 34,35g 






Zacznij od blendowaniu siemienia lnianego i zalej je 3 łyżkami wody i zostaw w lodówce na 15 minut. 
W tym czasie możesz nastawić piekarnik na 180 stopni (góra i dół opiekanie), 4 banany zmiażdżyj widelcem. Następnie dodaj do nich roztopiony olej kokosowy i połącz ze sobą produkty. Gotowe siemie przełóż do miski, ksylitol i szczypta soli - ponownie wymieszaj dokładnie masę. Na koniec dodaj mąkę i sodę oczyszczoną wymieszaj wszystkie produkty, tak by nie było żadnych gródek w środku :) 
Dosyp posiekane na drobno albo i nie aż tak mocno posiekane orzechy do ciasta ponownie wymieszaj dwa razy w lewo i w prawo i wylej do brytfanki :) 
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1 godziny. 

Po tym czasie, gdy ostygnie wyjmij z piekarnika. 
Teraz zajmijmy się jeszcze słodszą sprawą, czyli polewą. 
W garnuszku na małym ogniu połącz ze sobą wszystkie produkty i mieszaj do tego momentu gdy nie będzie żadnych grudek :) 
Następnie wylej całą polewę na ciacho i przykryj je malinami (dla chętnych) 

To co? Do dzieła :)! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t