Kto lubi słodkości ręka w górę? ;)
Dla tych bardziej wymagających powstała jeszcze słodsza wersja chleba bananowego choć i tak oszczędnie używałam zamienników cukru :) Z resztą sami sprawdźcie! Podwijamy rękawy i do dzieła :)
Co potrzebujesz:
Na ciasto:
- 4 dojrzałe banany
 - 1 łyżka siemienia lnianego
 - 8 łyżek oleju kokosowego
 - 1/4 szklanki ksylitolu
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 - 1,5 szklanki mąki orkiszowej
 - 3 garści orzechów włoskich
 
Na polewę:
- 5 łyżek ksylitolu
 - 5 łyżek oleju kokosowego
 - 4 łyżki karobu
 - 4 łyżki napoju owsianego
 - maliny (ale nie są obowiązkowe)
 
Całość ma: 3386kcal 
ale może sprawdźmy ile średnio jeden kawałek ma ;) 
a średnio wychodzi 13 kawałków :) 
1 porcja ma: 260 kcal
B: 4,2g
T: 14,3g
W: 34,35g 
Zacznij od blendowaniu siemienia lnianego i zalej je 3 łyżkami wody i zostaw w lodówce na 15 minut. 
W tym czasie możesz nastawić piekarnik na 180 stopni (góra i dół opiekanie), 4 banany zmiażdżyj widelcem. Następnie dodaj do nich roztopiony olej kokosowy i połącz ze sobą produkty. Gotowe siemie przełóż do miski, ksylitol i szczypta soli - ponownie wymieszaj dokładnie masę. Na koniec dodaj mąkę i sodę oczyszczoną wymieszaj wszystkie produkty, tak by nie było żadnych gródek w środku :) 
Dosyp posiekane na drobno albo i nie aż tak mocno posiekane orzechy do ciasta ponownie wymieszaj dwa razy w lewo i w prawo i wylej do brytfanki :) 
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 1 godziny. 
Po tym czasie, gdy ostygnie wyjmij z piekarnika. 
Teraz zajmijmy się jeszcze słodszą sprawą, czyli polewą. 
W garnuszku na małym ogniu połącz ze sobą wszystkie produkty i mieszaj do tego momentu gdy nie będzie żadnych grudek :) 
Następnie wylej całą polewę na ciacho i przykryj je malinami (dla chętnych) 
To co? Do dzieła :)! 


1,5 mąki orkiszowej - szklanki, tak? :)
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje. Super przepis
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Chętnie skosztuję takie pyszności.
OdpowiedzUsuń