Przejdź do głównej zawartości

Farsz do spaghetti wegańskiego

 W tą jesienną aurę pora na wartościowe a zarazem rozgrzewające jedzenie. 

Wiem, że nie każdy lubi spędzać połowę dnia w kuchni, dlatego ten przepis w dość krótkim czasie jesteś w stanie przygotować :) 

Polecam zaopatrzyć się w produkty na bazarku, gdy tam znajdziesz lepszej jakości pożywienie :) 

Co potrzebujesz: 

  • 60g cebuli 
  • 50g marchewki
  • 300g świeżych pomidorów
  • 30g szpinaku 
  • 6g czosnku 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych 
  • szczypta bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
Całość ma 183 kcal
B: 10,6g 
T: 2,1g
W: 30,5g 
Błonnik: 7g

Dodatkowo potrzebujesz makaron spaghetti, soczewicę zieloną i garść orzechów włoskich.


Zacznij od posiekania drobno cebuli i na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym wyłóż cebulę i podduś na małym ogniu, w tym czasie obraną marchewkę posiekaj drobno w talarki i i półksiężyce i dodaj do cebuli. Następnie pokrój drobno pomidora, odkrój ogonki z pomidora i wyłóż patelnię. Na koniec dodaj drobno porwany szpinak i wyciśnięty ząbek czosnku i duś około 3 minut :) 
Gotowe :) 
W tym czasie w oddzielnych garnkach ugotuj makaron (najlepiej pełnoziarnisty) i soczewicę zieloną.
Układając na talerzu wyłóż jako pierwszy makaron (odpowiednią porcję dla siebie), następnie soczewicę i na koniec wyłóż sos :) 
Na wierzchu posyp drożdżami i orzechami włoskimi. 

Smacznego :)!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…

Racuchy z jogurtem :)

Ostatnio jakoś chodzą za mną albo słodkie albo kwaśne potrawy :D
Dziś by jakoś urozmaicić sobie śniadanie powstały racuchy z jogurtu sojowego z mąką kasztanową:)

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut i dodatkowo 10 minut należy poświęcić na smażenie :)





Co potrzebujesz: mąka kasztanowa 2 szklankijogurt sojowy 2 szklanki2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie produkty miksujesz bądź blenduejsz ze sobą. Ciasto, gdy będzie gotowe bez żadnych grudek mąki wylewasz na patelnie tworząc z tego małe placuszki :) 
I na koniec w zależności od kreatywności układasz na talerzu i się delektujesz ich smakiem :) Podałam z jogurtem sojowym i z borówkami :)



A jak Twoje racuchy ;)? Wyszły ;)?