Twarożek bez twarogu? Wszystko jest możliwe :) Tylko trzeba chcieć ;)
I tak dziś z Wami podzielę się przepisem na twarożek ze słonecznika z rzodkiewką :)
Słonecznik jest świetnym źródłem aminokwasów jak i witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminy: E, B, A oraz D, cynk, żelazo, potas i wapń. Niedobór cynku - niedokrwistość, zmiany skórne; niedobór żelaza - anemia; niedobór potasu - problemy ze snem, ciągłe zmęczenie, chwiejność nastroju; niedobór wapnia - problemy z układem kostnego, problemy z krwotokami, bólami mięśniowymi. To ziarno ma wpływ na cholesterol, a co za tym idzie na miażdżycę.
Co potrzebujesz:
- 1 bukiet rzodkiewki - 120g
- 3/4 szklanki słonecznika - 100g
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Całość ma: 636 kcal
B: 24,8g
T: 52,3g
W: 28,9g
Przed snem namocz pestki słonecznika w wodzie. Po nocy odcedź wodę i zblenduj słonecznik. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na mniejszych oczkach. Dodaj sok z cytryny i płatki drożdżowe i połącz ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem i zajadaj :)
Tyle zdrowia w chwile przygotowane :)
Świetny przepis, dziękuję za niego! Co prawda korzystam z https://bedietcatering.pl/bydgoszcz/ ale lubię też coś sama przygotować!
OdpowiedzUsuń