Przejdź do głównej zawartości

Jabłko pieczone w całości ze smacznym środkiem

 Jabłko pieczone w całości dobry pomysł na śniadanie czy nawet na zdrowszy deser dla familii :) Dziś jest taki poranek, że mogę chwilę więcej posiedzieć w kuchni i nigdzie się nie spieszę, więc pora ten czas wykorzystać odpowiednio na działanie, które będzie procentować w dłuższej perspektywie :) 


Co potrzebujesz:

  • 2 jabłka 
  • 8 łyżek płatków owsianych 
  • 2 łyżki pestek dynii
  • 2 łyżki pestek słonecznika 
  • 3 łyżki migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka wyciskanego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego 
Całość ma 1309 kcal 
B: 43g
T: 61g
W: 154g

Namocz nasiona przez noc, nad ranem dodaj do nich przyprawy oraz sok z pomarańczy.
Od każdego jabłka odkrój górę (jednak nie wyrzucaj), wydrąż środek i w to miejsce włóż wymieszaną masę ziaren.
Na brytfance ułóż jabłka już nafaszerowane oraz obok ułóż resztę nasion, skrop na wierzchu delikatnie syropem i przykryj górą, włóż do piekarnika na 30 minut i piecz góra dół przez 30 minut :) 
Przed podaniem możesz polać jogurtem sojowym i zajadaj :) 





SMACZNEGO :)!


Komentarze

  1. Wooow, uwielbiam. A patrząc na zdjęcie aż ślinka cieknie :) dobrze że mam dwie siatki jabłek w domu. Pędzę działać!

    U mnie na blogu wpadł właśnie przepis na szarlotkę pełnoziarnistą - wpadnij zobaczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym Wam polecić sprzęt siłowy do domu, który zakupicie w ofercie firmy LF Consumer w bardzo dobrej cenie. Jeżeli potrzebujecie porady przy wyborze sprzętu, to polecam skorzystać z ich pomocy.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny ten blog i ciekawe treści

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny blog, ciekawe wpisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze czekam na nowości z tego bloga i polecam innym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że tu królują smaki z dziecinnych lat, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny blog, warto tu czasem zajrzeć i się czegoś nowego dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń
  9. super przekąska na każdej diecie i nie tylko. chętnie robię sobie takie jabłka z różnymi dodatkami bardziej lub mniej zdrowymi i zawsze smakują obłędnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t