Przejdź do głównej zawartości

Jabłko pieczone w całości ze smacznym środkiem

 Jabłko pieczone w całości dobry pomysł na śniadanie czy nawet na zdrowszy deser dla familii :) Dziś jest taki poranek, że mogę chwilę więcej posiedzieć w kuchni i nigdzie się nie spieszę, więc pora ten czas wykorzystać odpowiednio na działanie, które będzie procentować w dłuższej perspektywie :) 


Co potrzebujesz:

  • 2 jabłka 
  • 8 łyżek płatków owsianych 
  • 2 łyżki pestek dynii
  • 2 łyżki pestek słonecznika 
  • 3 łyżki migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżka wyciskanego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego 
Całość ma 1309 kcal 
B: 43g
T: 61g
W: 154g

Namocz nasiona przez noc, nad ranem dodaj do nich przyprawy oraz sok z pomarańczy.
Od każdego jabłka odkrój górę (jednak nie wyrzucaj), wydrąż środek i w to miejsce włóż wymieszaną masę ziaren.
Na brytfance ułóż jabłka już nafaszerowane oraz obok ułóż resztę nasion, skrop na wierzchu delikatnie syropem i przykryj górą, włóż do piekarnika na 30 minut i piecz góra dół przez 30 minut :) 
Przed podaniem możesz polać jogurtem sojowym i zajadaj :) 





SMACZNEGO :)!


Komentarze

  1. Wooow, uwielbiam. A patrząc na zdjęcie aż ślinka cieknie :) dobrze że mam dwie siatki jabłek w domu. Pędzę działać!

    U mnie na blogu wpadł właśnie przepis na szarlotkę pełnoziarnistą - wpadnij zobaczyć :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;)  Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę  musli Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!

Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;) Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu.  Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;) Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki) napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki) 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu 1/2 łyżki ksylitolu Do podania: 1/2 granata 2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca  Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)

Racuchy z jogurtem :)

Ostatnio jakoś chodzą za mną albo słodkie albo kwaśne potrawy :D Dziś by jakoś urozmaicić sobie śniadanie powstały racuchy z jogurtu sojowego z mąką kasztanową:) Przygotowanie ich zajmuje 10 minut i dodatkowo 10 minut należy poświęcić na smażenie :) Co potrzebujesz: mąka kasztanowa 2 szklanki jogurt sojowy 2 szklanki 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie produkty miksujesz bądź blenduejsz ze sobą. Ciasto, gdy będzie gotowe bez żadnych grudek mąki wylewasz na patelnie tworząc z tego małe placuszki :)  I na koniec w zależności od kreatywności układasz na talerzu i się delektujesz ich smakiem :) Podałam z jogurtem sojowym i z borówkami :) A jak Twoje racuchy ;)? Wyszły ;)?