Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe - bezglutenowe :)

Chwile spędzone w kuchni to coś wspaniałego, a niedługo będą jeszcze piękniejsze, ale o tym niebawem w przyszłoście się dowiecie dlaczego ;)

Dziś pora na muffiny czekoladowe - idealny na dzień jak dzisiaj ;)



Muffiny w czekoladzie :
Co potrzebujesz:
  • 1 banan
  • 140 g jogurtu naturalnego (ja użyłam bez laktozy:))
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki migdałów zmielonych 
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g ciemnej startej czekolady (ja użyłam LINDT cooking Dark 51% cocoa)
Najpierw nastaw piekarnik na 175 stopni na program dolne i górne opiekanie :)
Na standardowej brytfance rozłóżcie papilotki 

W jednej misce należy wymieszać zmielone migdały, mąke ryżową, sode, kakao, wiórki kokosowe i orzechy włoskie.
W drugiej misce dokładnie rozgnieć widelcem banana z jogurtem, dodaj miód i jajko i wszystko wymeiszaj widelcem.
Do suchych produktów dodaj mokre i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie wyjmij ciasto do papilotek. Troche miejsca powinno w nich zostać na wyrośniete ciasto :) 
Posyp posiekaną czekoladą muffiny - powinno Ci wystarczyć czekolady by raz jeszcze posypać gorące muffiny.
Piec 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i resztą czekolady posyp muffiny.
Ostdź je :) 
A potem się rozkoszuj smakiem :)



Komentarze

  1. Mniam, prezentują się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest idealna w smaku, jak i jeśli patrzeć na skład to jest wyśmienity :)!

      Usuń
  3. Super pomysł na muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny wyglądają świetnie, koniecznie muszę sprawdzić Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D




Co potrzebujesz:  8 szparagów150g boczniakówmasło klarowane3 ząbki czosnku1 dymkapor (ilość jak dymka)200g ryżu (może być zwykły)sól, pieprz, currywodaświeża bazyliawysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki.
Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto.
Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora.
Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty.
Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy.
Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem ze szparagami i świeżą bazylią. Całość g…