Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe - bezglutenowe :)

Chwile spędzone w kuchni to coś wspaniałego, a niedługo będą jeszcze piękniejsze, ale o tym niebawem w przyszłoście się dowiecie dlaczego ;)

Dziś pora na muffiny czekoladowe - idealny na dzień jak dzisiaj ;)



Muffiny w czekoladzie :
Co potrzebujesz:
  • 1 banan
  • 140 g jogurtu naturalnego (ja użyłam bez laktozy:))
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki migdałów zmielonych 
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g ciemnej startej czekolady (ja użyłam LINDT cooking Dark 51% cocoa)
Najpierw nastaw piekarnik na 175 stopni na program dolne i górne opiekanie :)
Na standardowej brytfance rozłóżcie papilotki 

W jednej misce należy wymieszać zmielone migdały, mąke ryżową, sode, kakao, wiórki kokosowe i orzechy włoskie.
W drugiej misce dokładnie rozgnieć widelcem banana z jogurtem, dodaj miód i jajko i wszystko wymeiszaj widelcem.
Do suchych produktów dodaj mokre i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie wyjmij ciasto do papilotek. Troche miejsca powinno w nich zostać na wyrośniete ciasto :) 
Posyp posiekaną czekoladą muffiny - powinno Ci wystarczyć czekolady by raz jeszcze posypać gorące muffiny.
Piec 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i resztą czekolady posyp muffiny.
Ostdź je :) 
A potem się rozkoszuj smakiem :)



Komentarze

  1. Mniam, prezentują się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest idealna w smaku, jak i jeśli patrzeć na skład to jest wyśmienity :)!

      Usuń
  3. Super pomysł na muffiny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…