W wolny poranek można pichcić w kuchni do woli, tak samo jak i jesiennymi wieczorami :)
A zapach jaki powstaje w trakcie pieczenia jest taki uspokojający, dający tyle "ciepła".
Dziś jak się budziłam i wchodząc do kuchni czułam ten zapach z tego chleba jaki się wytworzył :)
Zastanawiałam się z tym połączyć chleb bananowy, myślałam głównie nad masłem orzechowym, ale postanowiłam, że zapytam się Was <3
Radziliście mi albo z nutellą, masłem orzechowym, dżemem w różnych smakach, a ja jeszcze wpadłam na pomysł by dać to z serem :)
Ten chleb bananowy kojarzy mi się z chałką :) Zawsze, gdy byłam młodsza to albo prosiłam Tatę, albo razem z nim jechałam do piekarni i mówiłam "Poprosze chałkę taką delikatnie spieczoną i z dużą ilością kruszonki na górze :)" Wracałam do domu i wyjadałam tą kruszonkę z góry, a dopiero potem jadłam z 3 kromki chałki z masełkiem :) PYSZNOŚCI :)
Macie też jakieś fajne wspomnienia z dzieciństwa?
A zapach jaki powstaje w trakcie pieczenia jest taki uspokojający, dający tyle "ciepła".
Dziś jak się budziłam i wchodząc do kuchni czułam ten zapach z tego chleba jaki się wytworzył :)
Zastanawiałam się z tym połączyć chleb bananowy, myślałam głównie nad masłem orzechowym, ale postanowiłam, że zapytam się Was <3
Radziliście mi albo z nutellą, masłem orzechowym, dżemem w różnych smakach, a ja jeszcze wpadłam na pomysł by dać to z serem :)
Ten chleb bananowy kojarzy mi się z chałką :) Zawsze, gdy byłam młodsza to albo prosiłam Tatę, albo razem z nim jechałam do piekarni i mówiłam "Poprosze chałkę taką delikatnie spieczoną i z dużą ilością kruszonki na górze :)" Wracałam do domu i wyjadałam tą kruszonkę z góry, a dopiero potem jadłam z 3 kromki chałki z masełkiem :) PYSZNOŚCI :)
Macie też jakieś fajne wspomnienia z dzieciństwa?
- 3 duże żółte lub dojrzałe banany
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka owsianego
Najpierw zblenduj olej wraz z ksylitolem. Następnie dodaj dwa jajka i ponownie zmieszaj produkty. Obrane banany wrzuć do kielicha na przemian z mąką żytnią, potem dodaj mąki migdałowej i proszku do pieczenia - zblenduj produkty, a na koniec dodaj mleko owsiane i zmiksuj wszytsko na jednolitą masę :)
Do rozgrzanego piekarnika ustawionego na góra-dół z opiekaniem ustawionego na 190 stopni wstaw mase w brytfance i piecz około 60 minut, potem zostaw w piekarniku niech chwile ostygnie i rozkoszuj się smakiem :)!
Przepis na ser:
- kostka tofu naturalnego 180g
- 5 łyżek soku wyciśniętego z cytryny
- pół łyżeczki sproszkowanej lub ztartej wanilii
- 1 łyżka wody
Zblenduj ze soba wszystkie produkty i posmakuj :)
Pamiętaj, że chlebek jest słodki i fajnie się z nim komponuje, dlatego nie użyłam już ksylitolu :)
Daj znać jak Ci poszło :)
Daj znać jak Ci poszło :)
Komentarze
Prześlij komentarz