Coraz częściej można znaleźć w sklepach hummus i różne inne pasty czy to na kanapki czy do obiadu. Jednak lubię mieć pewność co jem i co jest w środku ;)
Tak powstał hummus z buraka :)
A teraz zaczyna się okres jesienno-zimowy i warzywa korzenne są na każdym bazarku. A ich smak jest obłędny :) Dzięki burakowi jeszcze są kolorowe usta, a jeśli wypijesz sok to i możesz mieć "drugie" usta ;)
Co potrzebujesz:
- 2 buraki podłużne
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki tahini
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki wody
Zalej na noc ciecierzyce, następnego dnia wylej wode. Zalej świeżą wodą i wstaw garnek z ciecierzycą na średnim ogniu. Gotuj, aż do momentu, gdy uzyskasz miękkie ziarno, ja mniej więcej trzymałam 60 minut :)
W tym samym czasie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wstawiłam dwa buraki w folii spożywczej i piekłam 55 minut. Piecząc je uzyskałam słodszy smak, niż np gotując je :)
W blenderze zmiksowałam ciecierzyce, czosnek, tahini, cytrynę i wodę. Gdy z tego uzyskasz jednolitą masę, następnie do tego dodałam buraki i ponownie zblendowałam na jednolitą masę.
Pięknie to wygląda, gdy zmienia się kolor na taką ciemną czerwień <3
Daj znać jak Ci poszło :)!
wyglada pysznie !
OdpowiedzUsuńJest przepyszny <3 :)
OdpowiedzUsuń