Przejdź do głównej zawartości

Kulki mocy z daktylami i sezamem

Czy mamy tu jakieś osoby, które nie przepadają za słodkim :D?
Ja niestety nie należę do tych osób, gdyż uwielbiam zarówno słodki i słony smak. A tym bardziej i żywienie, a właściwie kucharzenie sprawia mi ogromną przyjemność, potem oczywiście nieraz trzeba spróbować tego co się przygotowało ;)
Dla tych którzy jednak lubią słodkie, a mają świadomość, że powinni ograniczyć mam pewnego rodzaju rozwiązanie sytuacji, gdyż te kulki są mega słodkie, a zarazem w smaku mega dobre :D I oczywiście znajdziesz w nich cukier ;p ale nie ten sypany w hurtowych ilościach do innych ciast, ciastek i ciasteczek ;)

To co może przejdźmy do konkretów ;)



Co potrzebujesz:
  • suszone daktyle 160g
  • sezam łuskany 160g
  • orzechy nerkowca 130g
  • sok świeżo wyciskany z pomarańczy 3 łyżki (40g)
  • kakao 2 czubate łyżki
1 kulka ma: 117,75 kcal
B: 3,4g
T: 8 g
W: 9g 
Zacznij od namoczenia daktyli we wrzątku, zostaw na około 15 minut. W tym czasie na małym ogniu zacznij prażyć sezam, dążysz do złocistego koloru. Wyciśnij sok z pomarańczy. Zblednuj orzechy nerkowca na jednolitą masę. Po około 15 minutach wyjmij daktyle z wody, jednak jej nie wylewaj (może się później przydać). Zblenduj daktyle na jednolitą masę, następnie dodaj sezam i ponownie zblenduj na miazgę :) Dodaj świeżo wyciskany sok oraz kakao połącz ze sobą smaki.
Teraz przejdźmy do najlepszej części czyli do lepienia kulek :D 
Nałóż na łyżkę trochę masy a następnie w dłoniach zacznij lepić kulkę do środka możesz zawsze dodać migdał lub jakiś inny orzech, gotowe kulki obtocz w sezamie lub wiórkach kokosowych, płatkach migdałów :) 

SMACZNEGO :) 
Daj znać jak Ci poszło :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P Co potrzebujesz: 400 g daktyli 1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców 3 łyżki kakao Najpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;)) Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)