Jaki lubisz najbardziej hummus? Obecnie coraz większy jest wybór w sklepach pod względem smaków. Także osoby, które ograniczają spożycie mięsa lub całkowicie je porzuciły jak i inne produkty odzwierzęce to jest wspaniała alternatywa do spożywania posiłków pełnowartościowych. Tym razem podzielę się z Tobą przepisem na hummus z pieczonej papryki.
Papryka jako jedna z nielicznych zachowuje swoje wartości pod wpływem obróbki termicznej. Co więcej ma dużo więcej w sobie witaminy C niż cytryna :)! Mało tego znajdziemy w niej też witaminy z grupy B jak i fosfor, potas, żelazo i magnez. Chroni organizm za pomocą przeciwutleniaczy przed działaniem wolnych rodników, a trzeba pamiętać, że nadmiar wolnych rodników może przyczynić się do zawału, udaru, chorób serca, miażdżycy i wielu innych... To tak po krótce o niej :) Jak widać warzywa są dla nas zbawienne ;) Warto je jeść, może nie trzeba od razu przechodzić na weganizm czy wegetarianizm, gdzie i tu zdarzają si przypadki, że te osoby mają mało urozmaiconą dietę, spożywają za mało warzyw i owoców, a teoretycznie powinna ich dieta się z tego składać. Ale myśle, że trochę odbiegliśmy od tematu tego posta ;)
Może przejdźmy do przepisu :)
Papryka jako jedna z nielicznych zachowuje swoje wartości pod wpływem obróbki termicznej. Co więcej ma dużo więcej w sobie witaminy C niż cytryna :)! Mało tego znajdziemy w niej też witaminy z grupy B jak i fosfor, potas, żelazo i magnez. Chroni organizm za pomocą przeciwutleniaczy przed działaniem wolnych rodników, a trzeba pamiętać, że nadmiar wolnych rodników może przyczynić się do zawału, udaru, chorób serca, miażdżycy i wielu innych... To tak po krótce o niej :) Jak widać warzywa są dla nas zbawienne ;) Warto je jeść, może nie trzeba od razu przechodzić na weganizm czy wegetarianizm, gdzie i tu zdarzają si przypadki, że te osoby mają mało urozmaiconą dietę, spożywają za mało warzyw i owoców, a teoretycznie powinna ich dieta się z tego składać. Ale myśle, że trochę odbiegliśmy od tematu tego posta ;)
Może przejdźmy do przepisu :)
Co potrzebujesz:
- 1 sztuka papryki czerwonej - 145g
- 1 sztuka papryki zielonej -145g
- ciecierzyca - 240g
- 2 łyżeczki soku świeżo wyciskanego z cytryny - 10g
- 2 łyżki tahini - 20g
- 2 łyżki wody
- przyprawa papryka ostra szczypta, sól, pieprz, ząbek czosnku wyciśniętego
Całość ma 492 kcal
B: 24,7g
T: 18,9g
W: 50,9g
Zacznij od upieczenia dwóch papryk, wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni dwie papryki, wcześniej zdejmij "daszek" razem z pestkami ;)
Piecz około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij, możesz chwilę zaczekać, by ostygły, następnie dodaj resztę produktów do miski i zblenduj wszystko na jednolitą masę.
A teraz przejdźmy do najlepszej czynności - czyli pora na konsumowanie :)
SMACZNEGO :)!
Do tej pory jadłam tylko klasyczny hummus... lub pomidorowy :) ale ten paprykowy wygląda wyjątkowo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń