Przejdź do głównej zawartości

Hummus z pieczonej papryki

Jaki lubisz najbardziej hummus? Obecnie coraz większy jest wybór w sklepach pod względem smaków. Także osoby, które ograniczają spożycie mięsa lub całkowicie je porzuciły jak i inne produkty odzwierzęce to jest wspaniała alternatywa do spożywania posiłków pełnowartościowych. Tym razem podzielę się z Tobą przepisem na hummus z pieczonej papryki.
Papryka jako jedna z nielicznych zachowuje swoje wartości pod wpływem obróbki termicznej. Co więcej ma dużo więcej w sobie witaminy C niż cytryna :)! Mało tego znajdziemy w niej też witaminy z grupy B jak i fosfor, potas, żelazo i magnez. Chroni organizm za pomocą przeciwutleniaczy przed działaniem wolnych rodników, a trzeba pamiętać, że nadmiar wolnych rodników może przyczynić się do zawału, udaru, chorób serca, miażdżycy i wielu innych... To tak po krótce o niej :) Jak widać warzywa są dla nas zbawienne ;) Warto je jeść, może nie trzeba od razu przechodzić na weganizm czy wegetarianizm, gdzie i tu zdarzają si przypadki, że te osoby mają mało urozmaiconą dietę, spożywają za mało warzyw i owoców, a teoretycznie powinna ich dieta się z tego składać. Ale myśle, że trochę odbiegliśmy od tematu tego posta ;)
Może przejdźmy do przepisu :)



Co potrzebujesz:
  • 1 sztuka papryki czerwonej - 145g
  • 1 sztuka papryki zielonej -145g
  • ciecierzyca - 240g
  • 2 łyżeczki soku świeżo wyciskanego z cytryny - 10g
  • 2 łyżki tahini - 20g
  • 2 łyżki wody
  • przyprawa papryka ostra szczypta, sól, pieprz, ząbek czosnku wyciśniętego
Całość ma 492 kcal
B: 24,7g
T: 18,9g
W: 50,9g

Zacznij od upieczenia dwóch papryk, wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni dwie papryki, wcześniej zdejmij "daszek" razem z pestkami ;) 
Piecz około 30 minut.
Po tym czasie wyjmij, możesz chwilę zaczekać, by ostygły, następnie dodaj resztę produktów do miski i zblenduj wszystko na jednolitą masę. 

A teraz przejdźmy do najlepszej czynności - czyli pora na konsumowanie :)
SMACZNEGO :)!



Komentarze

  1. Do tej pory jadłam tylko klasyczny hummus... lub pomidorowy :) ale ten paprykowy wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t