Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane

Za rok, gdy się cofniemy do tego wpisu będziemy wspominać ten czas z uśmiechem na twarzy.
A skoro już mamy trochę tego czasu wolnego to może pora poeksperymentować z gotowaniem :)?
Bo jak nie teraz to kiedy??? Część osób obecnie nie pracuje, część osób ma pracę zdalną, część osób już się zastanawia jak to będzie jak wszystko wróci do normy, a może przestańmy się zastanawiać, a żyjmy tu i teraz??? Wiem, że jest to trudny czas dla Nas wszystkich i ciężko jest znaleźć pozytywy, bo za chwilę ktoś z drugiej strony powie "Marta ja mam kredyt", "Dwójkę dzieci na utrzymaniu...", "Ja tracę właśnie pracę". Uwierzcie mi ja też nie mam komfortowej sytuacji, ale staram się teraz nad tym nie rozmyślać :) Też jest mi trudno, ale może czas wyprodukować pozytywną energię, a nie tą negatywną? Tą energię, która ciągnie Nas ku górze, a nie tłamsi w tych negatywnych emocjach, które do niczego nie prowadzą, a wręcz przeciwnie - bardziej potęgują ten negatywny czas, a jeszcze dodatkowo mass media, które cały czas donoszą "wspaniałe informacje", które motywują do działania ;)
Dlatego warto wykorzystać ten czas na coś dobrego :)
Zamiast jeść kolejną paczkę słodkich ciastek ze sklepu, mam dla Was przepis na ciastka, które jesteście w stanie sami przygotować z produktów, które macie w domu, a w dodatku nie są pracochłonne ;) To co zaczynamy?:)



Co potrzebujesz:
  • płatki owsiane 200g
  • rodzynki 50g
  • orzechy laskowe 50g
  • orzechy nerkowca 50g
  • pestki słonecznika 30g
  • pestki dyni 30g
  • banan 1 sztuka / 120g
  • syrop daktylowy 1 łyżka / 10g
  • kakao 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka 70% - 3 kostki
Porcji powinno wyjść Tobie 12
Na jedną porcje:
177,4 kcal
W: 21,3
B: 8,58
T: 5,75





Zacznij od namoczenia płatków owsianych i rodzynek wrzącą wodą. Proporcje wody do płatków owsianych jest 1:1. Dosyp przyprawy oraz pestki z dyni i słonecznika. W tym czasie wstaw piekarnik na 200 stopni na góra i dół, by się w tym czasie nagrzał.
Banan zblenduj na miazgę. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Gdy płatki owsiane wchłoną wodę, dodaj orzechy, banana oraz syrop i wszystko dokładnie zmieszaj. Następnie na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia uformuj ciasteczka tej samej wielkości. 
Zostaw w piekarniku na ok. 20 minut.
Ciastko samo powinno odchodzić od papieru. Po wyjęciu rozpuść kostki czekolady w rondelku i polej nimi ciasteczka :) 

Smacznego :)


Komentarze

  1. Ciasteczka prezentują się przepysznie. Zdrowa i smaczna propozycja dla każdego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t