Przejdź do głównej zawartości

Pieczona owsianka z jabłkiem i bananem

Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na pieczoną owsiankę. Jednak wciąż mało i mało dlatego pora na kolejny przepis tym razem w nieco innym wydaniu;) Myślę, że dalej można próbować zachęcić tych niejadków, którzy jeszcze nie do końca się polubili z owsianką :P
A myślę, że teraz, gdy mamy dużo dłuższe poranki :D Gdyż nie spieszymy się nigdzie z wyjściem, pewnie zaczynamy zajęcia/spotkania o jakiejś konkretnej godzinie, jednak nie musimy już dojeżdżać do miejsca pracy i ten czas może warto wykorzystać na przygotowanie smaczniejszego śniadania lub nieco w innym wydaniu niż jak zwykle mamy zwyczaj jadać :)
To przejdźmy do konkretów ;D



Co potrzebujesz:
  • płatki owsiane (górskie) 90g
  • nasiona słonecznika 10g
  • migdały 30g
  • orzechy pekan 30g
  • szczypta kardamonu i szczypta cynamonu 
  • banan 1sztuka/ 120g
  • jabłko 2 sztuki/ 300g
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Całość ma 1218 kcal
B: 29,9g
T: 62,3g
W: 122,6g

Dodatkowo:
  • tofu naturalne 180g
  • sok świeżo wyciskany z cytryny 2 łyżeczki
  • szczypta wanilii
  • ksylitol 1/2 łyżeczki
Całość ma:
145,8 kcal
B: 14,6g
T: 8,7g
W: 5,0g

Zacznij od zmielenia siemienia lnianego. Banana razem z siemieniem zblenduj na miazgę. Dodaj do tego obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Połącz ze sobą składniki. 
Następnie płatki owsiane, orzechy, pestki słonecznika oraz przyprawy zalej jedną szklanką wrzącej wody i poczekaj, aż całą wchłonie :)
Następnie połącz ziarna wraz z płynną konsystencją i wyłóż do brytfanki. 
Piekarnik nastaw na 180 stopni góra dół i piecz około 20 minut.
Tofu naturalne połącz z resztą produktów i podawaj z owsianką. Tofu fajnie oddaje posmak naturalnego białego twarogu ❤️☺️

Owsianka z tym serkiem obłędnie smakuje w sam raz coś dla osób, które lubią śniadania na słodko :) 

Daj znać jak Ci poszło :) 

Komentarze

  1. Uwielbiam owsiankę w każdej postaci, ale ta pieczona zdecydowanie wygrywa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t