Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie cynamonki

To się nie dzieje naprawdę :) :D
Od jakiegoś czasu wpadając do różnych kawiarni, cukierni mogłam dostrzec takie ciasta jak cynamonki. Dokładnie jest to cienkie ciasto, na które nakłada się masę cynamonową następnie zwija się w rulon, następnie dzieli się na małe części i gotowe :D To tak w skrócie ;P
Jednak ten stan, który obecnie trwa można zamienić na coś pozytywnego..., gdzie można zadbać o ciało wewnętrznie i zewnętrznie :) Pyszne posiłki i możliwość zjedzenia ich w towarzystwie ;p, wycieńczające treningi, długie spacery na totalnym odludziu lub chwila dla siebie w domu w czterech ścianach. Nagle tego czasu jest trochę więcej na różne czynności na które dotychczas nie mieliśmy. Dlatego też pora na ciasta o których nawet nie myślałam, że wykonam a jednak :)





Co potrzebujesz:

Na rozczyn:
  • 45g drożdży świeżych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek mąki żytniej 
  • 1/2 szklanki letniego napoju roślinnego

Na ciasto:
  • 1 szklanka 200ml letniego napoju roślinnego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 szklanki mąki (3 szklanki mąki żytniej i 1 szklanka mąki orkiszowej)
  • 100g ksylitolu
  • 130g oleju kokosowego (stałego)
  • 45g świeżych drożdży
  • szczypta soli 

Na nadzienie cynamonowe:
  • 60g oleju kokosowego 
  • 80g ksylitolu (choć może być również erytrytol)
  • 5 łyżek cynamonu

Wychodzi około 20 porcji :)
Jedna porcja ma: 214 kcal
B: 2,7g
W: 33g
T: 10,4g

Zacznijmy od rozczynu. W małym garnuszku połącz rozkruszone drożdże wraz z ksylitolem dodaj letni napój roślinny i wymieszaj dokładnie tak, by nie było żadnych grudek. Następnie dodaj mąkę żytnią i mieszaj do jednolitej konsystencji. Przykryj ścierką i zostaw na 20/30 minut tak by wyrosło.

Przejdźmy do ciasta ;) Siemię lniane zmiel i zalej 6 łyżkami wody włóż do lodówki i zostaw na 15 minut. Mąkę żytnią oraz orkiszową połącz już z gotowymi drożdżami. Dodaj stopniowo resztę składników. Na koniec roztop olej kokosowy i dodaj do masy ciągle ugniatając. Ciasto dokładnie ugnieć, powinno być elastyczne w dłoniach jednak nie powinno się za bardzo ciągnąć jeśli tak się dzieje to dodaj mąkę żytnią. Gotową kule włóż do naczynia wcześniej opruszonego mąką, zostaw pod ścierką na 1,5h.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na dwie części, uformować ponownie każdą z części, następnie rozwałkować masę na kształt prostokąta, jednak ciasto nie może być ani zbyt cienkie ani zbyt grube maks 5 mm. 

Na ciasto wyłóż gotowe nadzienie cynamonowe. Rozgrzej olej kokosowy w garnku dodaj erytrytol i cynamon wymieszaj dokładnie i posmaruj najlepiej pędzlem ciasto tym nadzieniem. Zwijaj ciasto w  rulon a następnie pokrój na małe części tak około 10 cm grubości. Ułóż już na przygotowanej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami przykryj ścierką i zostaw na 30-40 minut. 
Po tym czasie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 30 minut.
Gotowe :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…

Czekoladowe szaleństwo

Ten mus czekoladowy smakuje jak nutella ;p  Wykonanie jego zajmię Ci raptem 5 minut :) Jedynie wcześniej namocz daktyle około 20-30 minut :)
Co potrzebujesz: masło orzechowe 1,5 łyżkikarob 1 łyżkadaktyle 16 sztukNamocz wcześniej daktyle we wrzątku. Daj im 20-30 minut :) Następnie daktyle z masłem orzechowym i karobem zblenduj i dodaj jeszcze 5 łyżek wody z daktyli i ponownie zblenduj na jednolitą masę :)


Świetnie pasują do naleśników, racuchów, owsianek :D 
Smacznego !