Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie cynamonki

To się nie dzieje naprawdę :) :D
Od jakiegoś czasu wpadając do różnych kawiarni, cukierni mogłam dostrzec takie ciasta jak cynamonki. Dokładnie jest to cienkie ciasto, na które nakłada się masę cynamonową następnie zwija się w rulon, następnie dzieli się na małe części i gotowe :D To tak w skrócie ;P
Jednak ten stan, który obecnie trwa można zamienić na coś pozytywnego..., gdzie można zadbać o ciało wewnętrznie i zewnętrznie :) Pyszne posiłki i możliwość zjedzenia ich w towarzystwie ;p, wycieńczające treningi, długie spacery na totalnym odludziu lub chwila dla siebie w domu w czterech ścianach. Nagle tego czasu jest trochę więcej na różne czynności na które dotychczas nie mieliśmy. Dlatego też pora na ciasta o których nawet nie myślałam, że wykonam a jednak :)





Co potrzebujesz:

Na rozczyn:
  • 45g drożdży świeżych
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek mąki żytniej 
  • 1/2 szklanki letniego napoju roślinnego

Na ciasto:
  • 1 szklanka 200ml letniego napoju roślinnego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 4 szklanki mąki (3 szklanki mąki żytniej i 1 szklanka mąki orkiszowej)
  • 100g ksylitolu
  • 130g oleju kokosowego (stałego)
  • 45g świeżych drożdży
  • szczypta soli 

Na nadzienie cynamonowe:
  • 60g oleju kokosowego 
  • 80g ksylitolu (choć może być również erytrytol)
  • 5 łyżek cynamonu

Wychodzi około 20 porcji :)
Jedna porcja ma: 214 kcal
B: 2,7g
W: 33g
T: 10,4g

Zacznijmy od rozczynu. W małym garnuszku połącz rozkruszone drożdże wraz z ksylitolem dodaj letni napój roślinny i wymieszaj dokładnie tak, by nie było żadnych grudek. Następnie dodaj mąkę żytnią i mieszaj do jednolitej konsystencji. Przykryj ścierką i zostaw na 20/30 minut tak by wyrosło.

Przejdźmy do ciasta ;) Siemię lniane zmiel i zalej 6 łyżkami wody włóż do lodówki i zostaw na 15 minut. Mąkę żytnią oraz orkiszową połącz już z gotowymi drożdżami. Dodaj stopniowo resztę składników. Na koniec roztop olej kokosowy i dodaj do masy ciągle ugniatając. Ciasto dokładnie ugnieć, powinno być elastyczne w dłoniach jednak nie powinno się za bardzo ciągnąć jeśli tak się dzieje to dodaj mąkę żytnią. Gotową kule włóż do naczynia wcześniej opruszonego mąką, zostaw pod ścierką na 1,5h.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, podzielić na dwie części, uformować ponownie każdą z części, następnie rozwałkować masę na kształt prostokąta, jednak ciasto nie może być ani zbyt cienkie ani zbyt grube maks 5 mm. 

Na ciasto wyłóż gotowe nadzienie cynamonowe. Rozgrzej olej kokosowy w garnku dodaj erytrytol i cynamon wymieszaj dokładnie i posmaruj najlepiej pędzlem ciasto tym nadzieniem. Zwijaj ciasto w  rulon a następnie pokrój na małe części tak około 10 cm grubości. Ułóż już na przygotowanej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami przykryj ścierką i zostaw na 30-40 minut. 
Po tym czasie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz około 30 minut.
Gotowe :)



Komentarze

  1. Dla odchudzających się polecam dietę wegetariańską - potrafi zdziałać cuda. Podstawą zdrowego odżywiania i stosowania zbilansowanej diety jest unikanie jedzenia przetworzonego, tzw. śmieciowego. Dodatkowo liczenie kalorii i trochę ruchu da efekty w postaci spadku wagi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t