Przejdź do głównej zawartości

Kotlety pieczarkowe

 Kotlety pieczarkowe to brzmi bardzo ciekawie :) Jednak najpierw kilka słów o nich!

Pieczarki możemy znaleźć w sklepach przez cały rok, myślę, że pasują do większości dań, ale również taka żywność zawiera wiele wartości odżywczych. W 100 g znajdziemy 3g białka, 3g węglowodanów oraz 0,3g tłuszczy. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, a w szczególności ryboflawiny (wit.B2), niacyny (wit.B3), kwasu pantotenowego (wit.B5), kwas foliowy (wit.B9) i kobalaminę (wit.B12). Pieczarki, dzięki związkom, które posiadają mają działanie przeciw nowotworowe, chronią DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i jeszcze wiele wiele innych. Dlatego warto, gdy się pojawią w Twoim jadłospisie :) 

Kotlety pieczarkowe

Co potrzebujesz: 

  • 1kg pieczarek
  • 1 cebula 
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku 
Wychodzi około 14 sztuk;
1 porcja ma: 74,8 kcal
B: 3,7g
T: 0,6g
W: 14,6g

Zacznij od kaszy jaglanej. Przepłucz ją wodą i następnie Na 3/4 szklanki kaszy daj 2,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. 
W tym czasie umyj dokładnie pieczarki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój drobno następnie smaż ja na małym ogniu, aż się zeszkli. Gotową wyłóż do miski, a teraz na tej samej patelni partiami wykładaj starte pieczarki i smaż na małym ogniu, ona w tym czasie zredukuje swoją objętość. Gdy będzie gotowa dołącz do cebuli.
Gotowe pieczarki, cebule i kaszę jaglaną wyłóż do miski dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem na koniec i wymieszaj dokładnie. Dodaj mąkę ziemniaczaną jednak pomału co i raz mieszając, aż masa będzie sama się ze sobą łączyć. 
Gdy będzie gotowe zacznij lepić z masy małe kotlety i możesz wyłożyć na brytfankę. 
Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni włóż gotowe kotlety i piecz około 20 minut z jednej strony, następnie przełóż na drugą stronę i około 10 minut jeszcze trzymaj w piekarniku. 
I gotowe :) 



Kotleciki są pod tą masą czerwoną z soczewicy z pomidorami :) 

A tak myślę sobie może chcielibyście przepisy na takie obiady?:)
Daj znać :)!

Komentarze

  1. Smacznie i zdrowo - takie połączenie zawsze jest spoko! Może i tu catering dietetyczny od https://www.kuzniazdrowia.pl was zainteresuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t