Przejdź do głównej zawartości

Racuchy tylko z gruszką

Gruszka to wspaniały owoc w którym możemy znaleźć składniki mineralne takie jak: potas, wapń, fosfor, magnez, sód, miedź, żelazo, jak i bor i jod. Ma ona wspaniałe działanie i jest dobra dla osób starszych jak i dla młodych. Osoby, które mają problemy z tarczycą mogą wzbogacić swoja dietę tym o to owocem, gdzie będą dostarczać więcej jodu i dzięki temu mogą wesprzeć funkcjonowanie jej.
Również działa na układ odpornościowy - wspaniale go wzmacniaja, poprzez dużą ilość składników mineralnych. Gruszka ma dużą zawartość flawonoidów, które mają wspaniałe działanie na insulinę, a ta zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. A przede wszystkim ma dużą ilość błonnika, który to zapobiega zaparciom, wzdęciom, usprawnia trawienie, a dodatkowo ułatwia on przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia.

Co potrzebujesz:
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 gruszki
  • mleko roślinne owsiane 1 szklanka
  • mąka orkiszowa 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
Najpierw zmiel siemie lniane i zalej je 3 łyżkami wody i wstaw je do lodówki na około 15-30 minut, ale też i może postać całą noc i rano będzie czekać do wykozystania :)
Siemie lniane zmieszaj z mlekiem, następnie przesiej mąkę przez sito i ponownie miksuj, by składniki ze sobą się połączyły, na koniec dodaj proszku do pieczenia. 
Obierz ze skórki gruszki i zetrzyj je na tarce na dużyzch oczkach i dodaj do ciasta. 
Wszystkie składniki miksuj na jednolitą masę. 
Następnie na rozgrzaną patelnie delikatnie pokrytą masłem klarownym wyłoż małe placki ciasta i smaż, aż delikatnie się zarumieni z jednej i drugiej strony :) 

Możesz racuchy podawać z jogurtem, orzechami, cynamonem, owocami na co tylko masz ochotę :)



 
Czekam na Twoją wersję tego posiłku :)!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t