Dobre są te ciastka, która można wziąć do ręki w podróży i bezkarnie jeść :D Albo te, które się nie zniszczą w trakcie podróży :D
Dlatego dziś pojawia się przepis na muffiny marchewkowe, ale najpierw...
Kilka słów o marchewce :)
Nie dość, że w kuchni można ją wykorzystać do wszystkiego: soku, surówki, do warzyw na ciepło, do placków ale i do ciasta, a nawet do muffinków :D
Marchew jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy i beta-karotenu, z niego organizm wytwarza witaminę A, która jest odpowiedzialna m.in. za wzrok oraz wzmacnia układ immunologiczny. Również znajdziemy w niej kwas foliowy i witaminy z grupy B. Benefitem jej jest wspaniały wpływ na stan skóry oraz jej kolor.
Dobra koniec tej teorii, zabierzmy się do praktyki! :)
Dlatego dziś pojawia się przepis na muffiny marchewkowe, ale najpierw...
Kilka słów o marchewce :)
Nie dość, że w kuchni można ją wykorzystać do wszystkiego: soku, surówki, do warzyw na ciepło, do placków ale i do ciasta, a nawet do muffinków :D
Marchew jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy i beta-karotenu, z niego organizm wytwarza witaminę A, która jest odpowiedzialna m.in. za wzrok oraz wzmacnia układ immunologiczny. Również znajdziemy w niej kwas foliowy i witaminy z grupy B. Benefitem jej jest wspaniały wpływ na stan skóry oraz jej kolor.
Dobra koniec tej teorii, zabierzmy się do praktyki! :)
Co potrzebujesz:
- 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej
- 2/3 szklanki ksylitolu
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub 3 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki (można ją ubić w szklance)
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki siemienia lnianego
Najpierw zmiel siemie lniane w młynku do kawy, zalej je 12 łyżkami wody i wstaw do lodówki na około 15-20 minut.
Obierz marchewkę ze skórki i zetrzyj na tarce n najmniejszych oczkah.
Zmieszaj ze sobą mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawe do piernika/cynamon.
W garnku rozpuść olej kokosowy i zmiksuj go z siemieniem lnianym, następnie dodaj marchewkę i ponownie połącz ze sobą produkty :)
Na koniec połącz ze sobą produkty i zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto wylej na foremki do muffinków (możesz posiekać orzechy laskowe i posypać delikatnie z wierzchu swoje ciastka) i następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni ustawiony góra dół. Piecz około 30 minut.
Kiedy ostygną możesz posypać ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem ;)
Daj znać jak Ci poszło:)!
Można użyć innej mąki niż gryczana? Np. Kokosową lub migdałową? :)
OdpowiedzUsuńMyśle, że migdałowa będzie w porzadku choć nigdy nie próbowałam :)
Usuń