Przejdź do głównej zawartości

Muffiny Marchewkowe

Dobre są te ciastka, która można wziąć do ręki w podróży i bezkarnie jeść :D Albo te, które się nie zniszczą w trakcie podróży :D

Dlatego dziś pojawia się przepis na muffiny marchewkowe, ale najpierw...
Kilka słów o marchewce :)
Nie dość, że w kuchni można ją wykorzystać do wszystkiego: soku, surówki, do warzyw na ciepło, do placków ale i do ciasta, a nawet do muffinków :D
Marchew jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy i beta-karotenu, z niego organizm wytwarza witaminę A, która jest odpowiedzialna m.in. za wzrok oraz wzmacnia układ immunologiczny. Również znajdziemy w niej kwas foliowy i witaminy z grupy B. Benefitem jej jest wspaniały wpływ na stan skóry oraz jej kolor.

Dobra koniec tej teorii, zabierzmy się do praktyki! :)


Co potrzebujesz:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki (można ją ubić w szklance)
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
Najpierw zmiel siemie lniane w młynku do kawy, zalej je 12 łyżkami wody i wstaw do lodówki na około 15-20 minut.
Obierz marchewkę ze skórki i zetrzyj na tarce n najmniejszych oczkah.
Zmieszaj ze sobą mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawe do piernika/cynamon.
W garnku rozpuść olej kokosowy i zmiksuj go z siemieniem lnianym, następnie dodaj marchewkę i ponownie połącz ze sobą produkty :)
Na koniec połącz ze sobą produkty i zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto wylej na foremki do muffinków (możesz posiekać orzechy laskowe i posypać delikatnie z wierzchu swoje ciastka) i następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni ustawiony góra dół. Piecz około 30 minut.
Kiedy ostygną możesz posypać ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem ;)

Daj znać jak Ci poszło:)!






Komentarze

  1. Można użyć innej mąki niż gryczana? Np. Kokosową lub migdałową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, że migdałowa będzie w porzadku choć nigdy nie próbowałam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...

Cukier jak wpływa na nasz organizm?

Cukier niestety często trafia do naszych ust w różnych postaciach, czy w słodkich napojach, ciastkach, przekąskach czy też słodząc herbatę lub kawe. Ma wpływ niekorzystny, gdyż na chwilę fakt dodaje Ci energii, ale po godzinie/dwóch masz zjazd i jesteś ospały. Praktycznie stan, gdzie jesteś przybity, nie masz na nic ochoty, ani siły i zatacza się błędne koło. Niestety spożycie cukru wpływa również na Twój organizm oraz to, że dużo wolniej się regenrujesz po treningu. Jakieś zamienniki? stewia miód syrop z klonu cukier kokosowy  Jest ich wiele wiele więcej. Jednak wystarczy poszukać i indywidualnie wybrać dla siebie. Jeśli dasz radę - spróbuj ograniczyć cukier do minimum. Tylko PAMIĘTAJ! STOPNIOWO A NIE NA RAZ :)! Tak byś się odzwyczaił:)! Przydatny post?:)