Baton, który smakuje jak michałek??? Zrealizował się właśnie :)
Bierzecie jednego gryza, a już myślicie o kolejnym ;)
Idealna słodkość na tłusty czwartek :D Może nie można jeść bezkarnie, ale na pewno możecie się cieszyć swoim wyborem ;)
To co zabieramy się do przygotowywania ;)?
Co potrzebujesz:
- olej kokosowy 3 łyżki/ 60g
- kakao 4 łyżki/ 40g
- czekolada gorzka 80% /100g
- daktyle suszone 200g
- orzechy nerkowca 2 szklanki/ 240g
- słonecznik łuskany 1 szklanka/130g
Wcześniej jeśli masz suche daktyle namocz je w wodzie może pbyć przygotowanej i przytrzymaj je 20 minut, jeśli masz mokre daktyle, możesz pominąć ten krok :)
Zacznij od zblendowania orzechów nerkowca i słonecznika, następnie dodaj kakao.
Na patelni rozpuść olej kokosowy, rozpuszczony olej dodaj do ziaren, zostaw 1 łyżeczke oleju rozpuszczonego do czekolady, tak by na nim ją rozpuścic - na patelni ;))
Do masy dodaj daktyle i zblenduj wszystko tak by masa się połączyła ;P
Wyjmij na brytfankę i rozgnieć ją, uformuj ciasto do wysokości około 5 cm.
Schowaj ciasto do zamrażarki na około 1 godzine po czym wyjmij.
Na patelni, na oleju to co zostało rozpuść czekoladę gorzką. W tym czasie ciasto pokrój na małe kawałki i polej rozpuszczoną czekoladą:)
Uzbrój się w cierpliwość niech teraz czekoalda zastygnie, możesz włożyć do lodówki na 2 godzinki a potem się delektuj smakiem :)
Z tych proporcji mi wyszło 25 kawałków :)
1 Kawałek ma 155 kcal
B: 3,6
T: 10,7
W: 11,7
Spoko przepis. Wyglądają jak murzynek mojej babci. Zrobię i sprawdzę czy smakują podobnie! Fajnie że mają taki spoko skład. Same naturalne produkty i w sumie zero cukru ;)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że po takich michałkach narzeczony w końcu odstawi słodkie <3 dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń