Papryka można wyjorzystać na wiele sposobów do dań :) Tych na ostro i tych delikatniejszych :D
Obiecuje, że ten przepis nie jest na ostro ;D No chyba, że pomylisz paprykę ostrą ze zwyczajną :D
Ani nie potrzebujesz zbyt dużo czasu na przyrządzenie :)
Najpierw jednak słów kilka na temat papryki :)
Papryka jest to warzywo należące do rodziny psiankowatych. Znajdziesz w niej duże ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy E, B, potasu, fosforu, żelaza i magnezu,a co za tym idzie? Piękna cera, dobra kondycja naczyń krwionośnych, mneijsze prawdopodobieństwo problemów z miażdżycą.
W dodatku poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia.
Nic jak tylko sięgnąć po prapryke <3 ;)
To co pora na przepis :)?
Obiecuje, że ten przepis nie jest na ostro ;D No chyba, że pomylisz paprykę ostrą ze zwyczajną :D
Ani nie potrzebujesz zbyt dużo czasu na przyrządzenie :)
Najpierw jednak słów kilka na temat papryki :)
Papryka jest to warzywo należące do rodziny psiankowatych. Znajdziesz w niej duże ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy E, B, potasu, fosforu, żelaza i magnezu,a co za tym idzie? Piękna cera, dobra kondycja naczyń krwionośnych, mneijsze prawdopodobieństwo problemów z miażdżycą.
W dodatku poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia.
Nic jak tylko sięgnąć po prapryke <3 ;)
To co pora na przepis :)?
Co potrzebujesz:
- 380g papryki - około 2,5-3 sztuk
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Zacznij od umycia papryki i wstawienia piekarnika na 170 stopni.
Odkrój główke papryki i pokrój na równe części, im zostawisz większe tym lepiej ;)
Ząbek czosnku obierz ze skórki i odkrój końcówki :)
Wyłóż na brytfankę i piecz góra/dół około 45 minut.
Po wyjęciu zblenduj na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem :)
Prawda, że proste :)?
Dodam, że ta pasta ma zaledwie:
C: 131,7 kcal
B: 5,4g
T: 2,0g
W: 19,3g
Daj znać jak Ci poszło :)!
Komentarze
Prześlij komentarz