Obserwowaliście kiedykolwiek jak sie czujecie po jednym batoniku, który sami zrobicie, rzeczywiście z dobrej jakości produktów, a jak się czujecie po opakowanym batoniku ze sklepu ;)?
Ja zaobserwowałam dużą większą sytość po takim jednym batoniku ;D Może nie traktujmy to jako formy posiłku, jednak czasem jak się pojawi u Was w jadłospisie taki o to batonik, zupełnie nie powinniście mieć wyrzutów sumienia ;)
A przygotowanie takich batoników zajmie Wam raptem 15 minut to tyle samo, co pójście do sklepu i kupienie przetworzonego batonu z większą zawartością cukru ;) Nie nikogo tu nie rozliczam z niczego ;) Jedynie wybierzcie to co jest dla Was dobre ;P
Co potrzebujesz:
- 1/2 szklanki płatków owsianych, czyli około 60g
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, czyli okolo 60g + 1 garść orzechów do posypania
- daktyle 20 sztuk, czyli około 100g
- masło orzechowe 1 łyżeczla, czyli około 15g
- czekolada gorzka 5 kostek, 30g
Najpierw namocz daktyle wodą, około 10-15 minut.
Zacznij od zblendowania płatków owsianych i orzechów nerkowca. Namoczone i odcedzone daktyle dodaj do płatków owsianych i orzechów, oraz łyżeczkę masła orzechowego i ponownie zblenduj, by wszystkie produkty się ze sobą połączyły :)
Masę wyłóż na brytfankę i ugnieć ją, by była tego samego poziomu ;P mniej więcej powinna mieć około 2-4cm wysokości ;) ale nie używaj do tego miarki ;D
Następnie posiekaj orzechy i posyp nimi masę.
Pokrój masę na podobne części.
Roztop czekoladę na talerzyku nad garnkiem z małą ilością wody.
Roztopioną czekoladą polej batoniki.
Mega szybko i mega smaczne batoniki dla każdego ;)
A dla tych osób, które się wystrzegają glutenu, można poszukać w sklepie płatków owsianych bezglutenowych ;)
Dla tych dociekliwych:
Na jedną porcję przypada 159,1 kcal
B: 3,95
T: 7,71
W: 18,08
Dla tych dociekliwych:
Na jedną porcję przypada 159,1 kcal
B: 3,95
T: 7,71
W: 18,08
Smacznego!
Takie batoniki są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Uwielbiam takie przekąski.
OdpowiedzUsuńTakie batoniki można jeść bez wyrzutów :)
OdpowiedzUsuń