Nadszedł czas na przygotowanie jagodzianek ;)
A kto ich nie lubi jeść ;P
Pamiętam, gdy byłam młodsza i szłam do cukierni szukałam tych jagodzianek, które będą miały najwięcej w sobie jagód, a w sumie nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić ile ich jest ;p Jedynie na oko ;)
Dlatego jak już przygotować jagodzianki to na grubo ;)
Czyli duuuuużo jagód :D I jeszcze jakaś mała niespodzianka w środku ;)
Przygotowanie pierwszych jagodzianek skończyło sie porównaniem do pierogów :D Rzecz jasna kształt ;p
Dlatego trzeba było dopracować przepis i jest :D
A kto ich nie lubi jeść ;P
Pamiętam, gdy byłam młodsza i szłam do cukierni szukałam tych jagodzianek, które będą miały najwięcej w sobie jagód, a w sumie nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić ile ich jest ;p Jedynie na oko ;)
Dlatego jak już przygotować jagodzianki to na grubo ;)
Czyli duuuuużo jagód :D I jeszcze jakaś mała niespodzianka w środku ;)
Przygotowanie pierwszych jagodzianek skończyło sie porównaniem do pierogów :D Rzecz jasna kształt ;p
Dlatego trzeba było dopracować przepis i jest :D
Co potrzebujesz:
- 100g mąki kasztanowej
 - 440g mąki orkiszowej typ 700
 - 200ml wody
 - 60g ksylitolu
 - 100g drożdży
 - 4 łyżki oleju kokosowego
 - 600g jagód
 - 5 łyżek syropu daktylowego
 - 4 łyżki siemienia lnianego
 - 40g płatków migdałów
 
Zacznij od zmieszania wody, z łyżką mąki kasztanowej, łyżką ksylitolu oraz drożdżami. Dokładnie wymieszaj ze sobą produkty tak by drożdże się rozpuściły. Następnie zostaw w garnku na około 20 minut.
Zmiel siemie lniane na miazgę i oprusz nim jagody dodaj do nich syrop daktylowy i połącz ze sobą wszystkie produkty. Zostaw w garnku.
Następnie przesiej mąkę kasztanową i orkiszową przez sitko do miski. Dodaj do tego ksylitol, olej kokosowy i drożdże z wodą :) 
Zagnieć ciasto i zostaw w misce na około 30 minut by ciasto pięknie urosło :) 
Nastaw piekarnik na 200 stopni - program góra i dół.
Następnie odłamuj po małym kawałku ciasta i rozwałkuj na cienkie ciasto, do środka włóż jagody (wiadomo im więcej tym lepiej ;p) Następnie złóż ciasto w pół lub taki rulon zrób z tego :) 
Odłóż na brytfankę i z każdym kolejnym kawałkiem postępuj tak samo. 
Gotowe jagodzianki posmaruj deliakatnie z wierzchu olejem kokosowym i posyp płatkami migdałów.
Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. Tak by sie zarumieniły z wierzchu :) 
Gdy uznasz, że są upieczone, a jagody puszczą sok, to wyjmij na chwile brytfankę z piekarnika i podważ jagodzianki od spodu tak by się przeykleiły do papieru i ponownie schowaj do piekarnika, by na spokojnie mogły ostygnąć :D
I GOTOWE :)!
A dla tych ciekawych:
Całość ma 3841 kcal. Podzieliłam na 7 jagodzianek :D
Na jedną jagodzianke przypada ;)
549 kcal 
B: 11,5g
T: 20,7g
W: 85g


Komentarze
Prześlij komentarz