Nadszedł czas na przygotowanie jagodzianek ;)
A kto ich nie lubi jeść ;P
Pamiętam, gdy byłam młodsza i szłam do cukierni szukałam tych jagodzianek, które będą miały najwięcej w sobie jagód, a w sumie nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić ile ich jest ;p Jedynie na oko ;)
Dlatego jak już przygotować jagodzianki to na grubo ;)
Czyli duuuuużo jagód :D I jeszcze jakaś mała niespodzianka w środku ;)
Przygotowanie pierwszych jagodzianek skończyło sie porównaniem do pierogów :D Rzecz jasna kształt ;p
Dlatego trzeba było dopracować przepis i jest :D
A kto ich nie lubi jeść ;P
Pamiętam, gdy byłam młodsza i szłam do cukierni szukałam tych jagodzianek, które będą miały najwięcej w sobie jagód, a w sumie nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić ile ich jest ;p Jedynie na oko ;)
Dlatego jak już przygotować jagodzianki to na grubo ;)
Czyli duuuuużo jagód :D I jeszcze jakaś mała niespodzianka w środku ;)
Przygotowanie pierwszych jagodzianek skończyło sie porównaniem do pierogów :D Rzecz jasna kształt ;p
Dlatego trzeba było dopracować przepis i jest :D
Co potrzebujesz:
- 100g mąki kasztanowej
- 440g mąki orkiszowej typ 700
- 200ml wody
- 60g ksylitolu
- 100g drożdży
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 600g jagód
- 5 łyżek syropu daktylowego
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 40g płatków migdałów
Zacznij od zmieszania wody, z łyżką mąki kasztanowej, łyżką ksylitolu oraz drożdżami. Dokładnie wymieszaj ze sobą produkty tak by drożdże się rozpuściły. Następnie zostaw w garnku na około 20 minut.
Zmiel siemie lniane na miazgę i oprusz nim jagody dodaj do nich syrop daktylowy i połącz ze sobą wszystkie produkty. Zostaw w garnku.
Następnie przesiej mąkę kasztanową i orkiszową przez sitko do miski. Dodaj do tego ksylitol, olej kokosowy i drożdże z wodą :)
Zagnieć ciasto i zostaw w misce na około 30 minut by ciasto pięknie urosło :)
Nastaw piekarnik na 200 stopni - program góra i dół.
Następnie odłamuj po małym kawałku ciasta i rozwałkuj na cienkie ciasto, do środka włóż jagody (wiadomo im więcej tym lepiej ;p) Następnie złóż ciasto w pół lub taki rulon zrób z tego :)
Odłóż na brytfankę i z każdym kolejnym kawałkiem postępuj tak samo.
Gotowe jagodzianki posmaruj deliakatnie z wierzchu olejem kokosowym i posyp płatkami migdałów.
Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. Tak by sie zarumieniły z wierzchu :)
Gdy uznasz, że są upieczone, a jagody puszczą sok, to wyjmij na chwile brytfankę z piekarnika i podważ jagodzianki od spodu tak by się przeykleiły do papieru i ponownie schowaj do piekarnika, by na spokojnie mogły ostygnąć :D
I GOTOWE :)!
A dla tych ciekawych:
Całość ma 3841 kcal. Podzieliłam na 7 jagodzianek :D
Na jedną jagodzianke przypada ;)
549 kcal
B: 11,5g
T: 20,7g
W: 85g
Komentarze
Prześlij komentarz