Przejdź do głównej zawartości

Pyszne jagodzianki :)

Nadszedł czas na przygotowanie jagodzianek ;)
A kto ich nie lubi jeść ;P
Pamiętam, gdy byłam młodsza i szłam do cukierni szukałam tych jagodzianek, które będą miały najwięcej w sobie jagód, a w sumie nie jesteśmy w stanie tego stwierdzić ile ich jest ;p Jedynie na oko ;)
Dlatego jak już przygotować jagodzianki to na grubo ;)
Czyli duuuuużo jagód :D I jeszcze jakaś mała niespodzianka w środku ;)

Przygotowanie pierwszych jagodzianek skończyło sie porównaniem do pierogów :D Rzecz jasna kształt ;p
Dlatego trzeba było dopracować przepis i jest :D

Co potrzebujesz:
  • 100g mąki kasztanowej
  • 440g mąki orkiszowej typ 700
  • 200ml wody
  • 60g ksylitolu
  • 100g drożdży
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 600g jagód
  • 5 łyżek syropu daktylowego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 40g płatków migdałów
Zacznij od zmieszania wody, z łyżką mąki kasztanowej, łyżką ksylitolu oraz drożdżami. Dokładnie wymieszaj ze sobą produkty tak by drożdże się rozpuściły. Następnie zostaw w garnku na około 20 minut.
Zmiel siemie lniane na miazgę i oprusz nim jagody dodaj do nich syrop daktylowy i połącz ze sobą wszystkie produkty. Zostaw w garnku.
Następnie przesiej mąkę kasztanową i orkiszową przez sitko do miski. Dodaj do tego ksylitol, olej kokosowy i drożdże z wodą :) 
Zagnieć ciasto i zostaw w misce na około 30 minut by ciasto pięknie urosło :) 
Nastaw piekarnik na 200 stopni - program góra i dół.
Następnie odłamuj po małym kawałku ciasta i rozwałkuj na cienkie ciasto, do środka włóż jagody (wiadomo im więcej tym lepiej ;p) Następnie złóż ciasto w pół lub taki rulon zrób z tego :) 
Odłóż na brytfankę i z każdym kolejnym kawałkiem postępuj tak samo. 
Gotowe jagodzianki posmaruj deliakatnie z wierzchu olejem kokosowym i posyp płatkami migdałów.
Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. Tak by sie zarumieniły z wierzchu :) 
Gdy uznasz, że są upieczone, a jagody puszczą sok, to wyjmij na chwile brytfankę z piekarnika i podważ jagodzianki od spodu tak by się przeykleiły do papieru i ponownie schowaj do piekarnika, by na spokojnie mogły ostygnąć :D
I GOTOWE :)!




A dla tych ciekawych:
Całość ma 3841 kcal. Podzieliłam na 7 jagodzianek :D
Na jedną jagodzianke przypada ;)
549 kcal 
B: 11,5g
T: 20,7g
W: 85g

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...

Cukier jak wpływa na nasz organizm?

Cukier niestety często trafia do naszych ust w różnych postaciach, czy w słodkich napojach, ciastkach, przekąskach czy też słodząc herbatę lub kawe. Ma wpływ niekorzystny, gdyż na chwilę fakt dodaje Ci energii, ale po godzinie/dwóch masz zjazd i jesteś ospały. Praktycznie stan, gdzie jesteś przybity, nie masz na nic ochoty, ani siły i zatacza się błędne koło. Niestety spożycie cukru wpływa również na Twój organizm oraz to, że dużo wolniej się regenrujesz po treningu. Jakieś zamienniki? stewia miód syrop z klonu cukier kokosowy  Jest ich wiele wiele więcej. Jednak wystarczy poszukać i indywidualnie wybrać dla siebie. Jeśli dasz radę - spróbuj ograniczyć cukier do minimum. Tylko PAMIĘTAJ! STOPNIOWO A NIE NA RAZ :)! Tak byś się odzwyczaił:)! Przydatny post?:)