Nadal piecząc ciasta wegańskie - stanowi to dla mnie małe wyzwanie :)
Część produktów, któych zwykle używałam do pieczenia, gotowania - wycofałam, jednak zaczęłam szukać zamienników :)
Tak teraz powstało ciacho wegańskie kokosowo-czekoladowe ;)
Część produktów, któych zwykle używałam do pieczenia, gotowania - wycofałam, jednak zaczęłam szukać zamienników :)
Tak teraz powstało ciacho wegańskie kokosowo-czekoladowe ;)
Co potrzebujesz:
- mąka tapioka 150g
- mąka kasztanowa 50g
- mąka ryżowa 100g
- wiórki kokosowe 100g
- ksylitol 100g
- mleko roślinne owsiane (bezglutebowe może być ;)) 200ml
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 50g czekolady gorzkiej + 5 łyżek mleka roślinnego owsianego
Dla tych ciekawych całość ma 2364 kcal
Na jedną porcję przypada 295,5 kcal
B: 3g
T: 11,5g
W: 51,3g
Nastaw piekarnik na górne i dolne opiekanie na 180 stopni.
Zmieszaj ze sobą wszystkie produkty prócz kakao oraz czekolady z mlekiem :)
2/3 ciasta wylej na brytfankę okrągłą, a 1/3 ciasta połącz z kakao i wylej na wierzch ciasta.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut.
Na upieczone ciasto wylej wcześniej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem roślinnym.
Możesz na wierzch posypać borówkami lub innymi owocami ;)
Smacznego :)
Czym mogę zastąpić mąkę z tapioki? :)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis na pyszne i zdrowe ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zdrowsze ciasto.
OdpowiedzUsuńSuper artykuł ! oby tak dalej
OdpowiedzUsuń