Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z truskawkami

Masz mniejszy apetyt, ze względu na upały ;)?

Ale jest na to sposób :D W końcu można zjeść sałatkę ze świeżych warzyw i owoców polaną sosem :)

Chcecie przepis?

Co potrzebujesz:
  • dziki ryż 50g/ 3,3 łyżki
  • szparagi 6 sztuk
  • tofu naturalne 90g/ 0.5 opakowania
  • truskawki 70g/ 1 garść
  • papryka czerwona 70g/ 0,5 sztuki
  • rukola 20g/ 1 garść
  • orzechy pinii 20g/ 2 łyżki
  • DRESSING
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet balsamiczny 1,5 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • ksylitol 1 łyżeczka
Zacznij od ugotowania ryżu, a w drugim szparagi.
W tym czasie umyj resztę warzyw, pokrój paprykę w drobną kostkę, obierz truskawki z ogonków, a następnie przekrój na 4 części. Tofu pokrój na małe kosteczki lub w prążki. 
Wyłóż warzywa i owoce na miskę, dodaj ryż oraz szparagi pokrojone na mniejsze części.
Przygotuj sos - zmieszaj ze sobą wszystkie produkty i polej sałatkę 3 łyżkami.


Całość ma 470 kcal
B: 22,7g
T: 19,7
W: 49,6

SMACZNEGO :)

Dajcie znać jak Wam smakowało :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz dajć znać :)
      Ale naprawdę ejst dobra :)
      Lekka, szybka w przygotowaniu i przede wszytskim smaczna :)

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja. Inna niż zwykle ale z pewnością pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszna :)
      Ale staram sie by była inna niż wszytskie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t