Przejdź do głównej zawartości

Ciasto kokosowo-czekoladowe - bez glutenu, cukru i nabiału

Nadal piecząc ciasta wegańskie - stanowi to dla mnie małe wyzwanie :)
Część produktów, któych zwykle używałam do pieczenia, gotowania - wycofałam, jednak zaczęłam szukać zamienników :)
Tak teraz powstało ciacho wegańskie kokosowo-czekoladowe ;)

Co potrzebujesz:
  • mąka tapioka 150g
  • mąka kasztanowa 50g
  • mąka ryżowa 100g
  • wiórki kokosowe 100g
  • ksylitol 100g
  • mleko roślinne owsiane (bezglutebowe może być ;)) 200ml
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 50g czekolady gorzkiej + 5 łyżek mleka roślinnego owsianego
Dla tych ciekawych całość ma 2364 kcal
Na jedną porcję przypada 295,5 kcal
B: 3g
T: 11,5g
W: 51,3g

Nastaw piekarnik na górne i dolne opiekanie na 180 stopni.
Zmieszaj ze sobą wszystkie produkty prócz kakao oraz czekolady z mlekiem :)
2/3 ciasta wylej na brytfankę okrągłą, a 1/3 ciasta połącz z kakao i wylej na wierzch ciasta.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 45-50 minut.
Na upieczone ciasto wylej wcześniej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem roślinnym. 
Możesz na wierzch posypać borówkami lub innymi owocami ;)



Smacznego :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P Co potrzebujesz: 400 g daktyli 1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców 3 łyżki kakao Najpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;)) Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)