Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe - wegańskie

Mamy jesień, a wiadomo, że jesienią spędza się troszkę więcej czasu w domu :D (no dobra czasem zdarzają się wyjątki;)). A w sam raz na taki jesienny wolny weekend albo popołudnie warto jest dać sobie chwilę przyjemności w postaci ciasta bananowego z kawuchą :D

Co potrzebujesz:
  • 75g oleju kokosowego - 4 łyżki
  • 140g ksylitolu - 10 łyżek
  • 60g jogurtu sojowego - 3łyżki
  • 20g niezmielonego siemienia lnianego - 2 łyżki
  • 250g mąki - (100g jaglanej i 150g orkiszowej typ 700) - 10 łyżek jaglanej i 10 łyżek orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  •  720g bananów - 5 do środka i 1 na wierzch
  • 140g orzechów włoskich - 4 garście 
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego, a następnie zalej wodą (na 1 łyżkę siemienia daj 3 łyżki wody) i schowaj do lodówki na 15 minut.
W tym czasie olej kokosowy zmieszaj z ksylitolem.
Następnie dodaj jogurt sojowy i siemie lniane.
Dodaj dwa rodzaje mąki, sodę oczyszczoną i szczyptę soli i ponownie zmieszaj.
Pięć bananów rozgnieć widelcem na miazgę i dodaj do ciasta oraz orzechy.
Wszystkie produkty dokładnie zmieszaj ze sobą.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Piecz ciasto około 45 minut na góra i dół.

I rozkoszuj się smakiem. 
Chyba szybko zniknie ;)



Całość ma 3559 kcal

Jeden kawałek ma:
297 kcal
B: 5,3g
T: 15g
W: 42,1g



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t