Mamy jesień, a wiadomo, że jesienią spędza się troszkę więcej czasu w domu :D (no dobra czasem zdarzają się wyjątki;)). A w sam raz na taki jesienny wolny weekend albo popołudnie warto jest dać sobie chwilę przyjemności w postaci ciasta bananowego z kawuchą :D
Co potrzebujesz:
- 75g oleju kokosowego - 4 łyżki
- 140g ksylitolu - 10 łyżek
- 60g jogurtu sojowego - 3łyżki
- 20g niezmielonego siemienia lnianego - 2 łyżki
- 250g mąki - (100g jaglanej i 150g orkiszowej typ 700) - 10 łyżek jaglanej i 10 łyżek orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 720g bananów - 5 do środka i 1 na wierzch
- 140g orzechów włoskich - 4 garście
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego, a następnie zalej wodą (na 1 łyżkę siemienia daj 3 łyżki wody) i schowaj do lodówki na 15 minut.
W tym czasie olej kokosowy zmieszaj z ksylitolem.
Następnie dodaj jogurt sojowy i siemie lniane.
Dodaj dwa rodzaje mąki, sodę oczyszczoną i szczyptę soli i ponownie zmieszaj.
Pięć bananów rozgnieć widelcem na miazgę i dodaj do ciasta oraz orzechy.
Wszystkie produkty dokładnie zmieszaj ze sobą.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Piecz ciasto około 45 minut na góra i dół.
I rozkoszuj się smakiem.
Chyba szybko zniknie ;)
Całość ma 3559 kcal
Jeden kawałek ma:
297 kcal
B: 5,3g
T: 15g
W: 42,1g
Komentarze
Prześlij komentarz