Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami wegańskie

Ostatnie ciepłe dni, coraz krótsze dni, następuję kolejna zmiana w produktach - warzywach i owocach. Nadeszły śliwki :)
A mają wiele zalet, chociażby posiadają duże ilości błonnika - 1,4g w 100g, natomiast śliwki suszone mają aż 7,1g. Jednak te mają też większa zawartość cukru. Zapobiegają zaparciom, a właściwie pektyny mają te wspaniałe działanie. Dodatkowo są doskonałym przeciwutleniaczem - mają dużą zawartość witaminy A i E, oraz z grupy B.

Pora na przepis :D

Co potrzebujesz:
  • 7 łyżej mąki orkiszowej typ2000
  • 5 łyżek mąki orkszowej typ 700
  • 10 łyżek ksylitolu
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 6 łyżek mleka owsianego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 śliwek
Nastaw piekarnik na 180 stopni na opiekanie górne i dolne.
W tym czasie zmiel siemię lniane zalej 10 łyżkami wody i wstaw do lodówki. Po 15 minutach wyjmij dodaj do profuktów.
Następnie zmieszaj ze sobą suche i mokre produkty.
Ciasto wyłóż na brytfankę i umyte, przekrojone śliwki na pół poukładaj na cieście i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.

Wyjmij z piekarnika i rozkoszuj się smakiem :)
Smacznego :)




Komentarze

  1. Moim zdaniem śliwki to jeden z najlepszych dodatków do ciast :) Szczególnie takie z własnego ogrodu. My też bardzo często robimy przepisy z wykorzystaniem śliwek. Bardzo fajny przepis na ciasto muszę koniecznie wypróbować. Czy olej rzepakowy w przepisie można zastąpić czymś innym ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...