Ostatnie ciepłe dni, coraz krótsze dni, następuję kolejna zmiana w produktach - warzywach i owocach. Nadeszły śliwki :)
A mają wiele zalet, chociażby posiadają duże ilości błonnika - 1,4g w 100g, natomiast śliwki suszone mają aż 7,1g. Jednak te mają też większa zawartość cukru. Zapobiegają zaparciom, a właściwie pektyny mają te wspaniałe działanie. Dodatkowo są doskonałym przeciwutleniaczem - mają dużą zawartość witaminy A i E, oraz z grupy B.
Pora na przepis :D
A mają wiele zalet, chociażby posiadają duże ilości błonnika - 1,4g w 100g, natomiast śliwki suszone mają aż 7,1g. Jednak te mają też większa zawartość cukru. Zapobiegają zaparciom, a właściwie pektyny mają te wspaniałe działanie. Dodatkowo są doskonałym przeciwutleniaczem - mają dużą zawartość witaminy A i E, oraz z grupy B.
Pora na przepis :D
Co potrzebujesz:
- 7 łyżej mąki orkiszowej typ2000
- 5 łyżek mąki orkszowej typ 700
- 10 łyżek ksylitolu
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek mleka owsianego
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 śliwek
Nastaw piekarnik na 180 stopni na opiekanie górne i dolne.
W tym czasie zmiel siemię lniane zalej 10 łyżkami wody i wstaw do lodówki. Po 15 minutach wyjmij dodaj do profuktów.
Następnie zmieszaj ze sobą suche i mokre produkty.
Ciasto wyłóż na brytfankę i umyte, przekrojone śliwki na pół poukładaj na cieście i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
Wyjmij z piekarnika i rozkoszuj się smakiem :)
Smacznego :)
Super przepis. Ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem śliwki to jeden z najlepszych dodatków do ciast :) Szczególnie takie z własnego ogrodu. My też bardzo często robimy przepisy z wykorzystaniem śliwek. Bardzo fajny przepis na ciasto muszę koniecznie wypróbować. Czy olej rzepakowy w przepisie można zastąpić czymś innym ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń