Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami wegańskie

Ostatnie ciepłe dni, coraz krótsze dni, następuję kolejna zmiana w produktach - warzywach i owocach. Nadeszły śliwki :)
A mają wiele zalet, chociażby posiadają duże ilości błonnika - 1,4g w 100g, natomiast śliwki suszone mają aż 7,1g. Jednak te mają też większa zawartość cukru. Zapobiegają zaparciom, a właściwie pektyny mają te wspaniałe działanie. Dodatkowo są doskonałym przeciwutleniaczem - mają dużą zawartość witaminy A i E, oraz z grupy B.

Pora na przepis :D

Co potrzebujesz:
  • 7 łyżej mąki orkiszowej typ2000
  • 5 łyżek mąki orkszowej typ 700
  • 10 łyżek ksylitolu
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 6 łyżek mleka owsianego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 śliwek
Nastaw piekarnik na 180 stopni na opiekanie górne i dolne.
W tym czasie zmiel siemię lniane zalej 10 łyżkami wody i wstaw do lodówki. Po 15 minutach wyjmij dodaj do profuktów.
Następnie zmieszaj ze sobą suche i mokre produkty.
Ciasto wyłóż na brytfankę i umyte, przekrojone śliwki na pół poukładaj na cieście i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.

Wyjmij z piekarnika i rozkoszuj się smakiem :)
Smacznego :)




Komentarze

  1. Moim zdaniem śliwki to jeden z najlepszych dodatków do ciast :) Szczególnie takie z własnego ogrodu. My też bardzo często robimy przepisy z wykorzystaniem śliwek. Bardzo fajny przepis na ciasto muszę koniecznie wypróbować. Czy olej rzepakowy w przepisie można zastąpić czymś innym ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki michałkowe :D

Baton, który smakuje jak michałek??? Zrealizował się właśnie :)
Bierzecie jednego gryza, a już myślicie o kolejnym ;) Idealna słodkość na tłusty czwartek :D Może nie można jeść bezkarnie, ale na pewno możecie się cieszyć swoim wyborem ;)  To co zabieramy się do przygotowywania ;)?
Co potrzebujesz: olej kokosowy 3 łyżki/ 60gkakao 4 łyżki/ 40gczekolada gorzka 80% /100gdaktyle suszone 200gorzechy nerkowca 2 szklanki/ 240gsłonecznik łuskany 1 szklanka/130g

Wcześniej jeśli masz suche daktyle namocz je w wodzie może pbyć przygotowanej i przytrzymaj je 20 minut, jeśli masz mokre daktyle, możesz pominąć ten krok :) Zacznij od zblendowania orzechów nerkowca i słonecznika, następnie dodaj kakao. Na patelni rozpuść olej kokosowy, rozpuszczony olej dodaj do ziaren, zostaw 1 łyżeczke oleju rozpuszczonego do czekolady, tak by na nim ją rozpuścic - na patelni ;)) Do masy dodaj daktyle i zblenduj wszystko tak by masa się połączyła ;P  Wyjmij na brytfankę i rozgnieć ją, uformuj ciasto do wysokości około 5 c…

Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…