Chodziłam na te ciasto do mojej ulubionej knajpki wegańskiej. Tam sie dowiedziałam, że jest takie ciasto, tylko ta zdrowsza wersja ;)
Jednak i tak te ciacho trzeba jeść w odpowiednich ilościach... ;)
Choć na światęczny stół w sam raz sie nadaję ;D
Jednak i tak te ciacho trzeba jeść w odpowiednich ilościach... ;)
Choć na światęczny stół w sam raz sie nadaję ;D
Co potrzebujesz:
Spód:
- 1 szklanka migdałów
 - 1 szklanka orzechów nerkowca
 - 1 szklanka słonecznika
 - 1 szklanka daktyli
 - 2 łyżki kakao
 - 3 łyżki wody z daktyli
 - 3 banany
 
Kajkmak:
- 2 szklanki daktyli
 - 3 łyżki masła orzechowego
 - kilka łyżek wody z daktyli
 
Krem:
- 2 puszki mleka kokosowego
 - 6 łyżek soku z cytryny
 
Wszystkie daktyle najlepiej namocz dzień wcześniej.
Zacznij od spodu. Zmiel orzechy i nasiona ze sobą, następnie dodaj daktyle, kakao oraz wode. Zblenduj ze sobą wszystkie produkty i wyłóż na spód brytfanki. Rozgnieć tak te ciasto, by znalazło się na całej brytfance, ale też by ten spód trzymał te ciacho ;) Rozłóż na tym pokrojonego banana w cienkie plasterki.
Kajmak przygotuj blendując ze sobą daktyle i masło i w trakcie dodawaj wode. Ta masa powinna być gęsta :)! I wyłóż ją na ciasto. 
Na koniec przygotuj krem. Należy wybrać tylko tą stałą część z mleka kokosowego (mleko kokosowe przed użyciem powinno stać w lodówce przynajmniej dobę). Te mleko zblenduj z sokiem z cytryny, aż masa będzie zbita. 
Wyłóż na ciasto na sam wierzch i posyp albo kakao albo cynamonem. 
Ja położyłam dodatkowo kuleczki mocy ;)
Dajcie znać jak Wam poszło :)!
Pycha!
OdpowiedzUsuń