Przejdź do głównej zawartości

Mały Sneaky :D

Uwielbiam ten smak orzechów, czekolady, karmelu i tych ciasteczek ;D 
No, ale ile można jeść tych batoników na mieście :D 
Dlatego teraz pora na przepis na małe batoniki, które spokojnie możesz wziąć ze sobą na zajęcia, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego ;P 

Co potrzebujesz:
  • kasza jaglana sucha 170g - 1 szklanka
  • daktyle 180g - 1 1/2 szklanki
  • orzechy arachidowe 120g - 1 szklanka
  • mleko roślinne owsiane 360ml - 3 szklanki
  • gorzka czekolada 80% lub więcej ;)) 60g
Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej pod letnią wodą, kiedy nie będzie już z niej lecieć piana, przesyp ją do garnka, wlej do niego mleko i gotuj na średnim ogniu, aż mleko wyparuje co i raz mieszając. 
W tym czasie zalej daktyle wrzątkiem i zostaw w miske na czas gotowania kaszy.
Orzechy arachidowe zblenduj mogą pozostać małe nierozdrobnione orzechy ;) 

Ugotowaną kaszę zblenduj na jednolitą masę, niech ostygnie.
W drugiej misce odcedzone daktyle zblenduj z orzechami. Jednak 1/4 orzechów zostaw do posypania ciastek na koniec ;)

Z kaszy uformuj małe prostokąty lub koła (około 3 cm), następnie nałóż na nie masę daktylowo-orzechową ( tak, by przykryła kaszę;)).
Ugotuj w małym garnku wode, przykryj go miską i na niej połóż czekoladę, trzymaj na tej gotującej się wodzie, do momentu, gdyż się rozpuści ;))
Na wierzchu polej rozpuszczaną czekoladą i posyp orzechami :)

Porcji wychodzi około 20





Komentarze

  1. Wygląda ciekawie, nigdy nie robiłam czegoś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :)!
      Mega łatwo się robi i są naprawdę dobre :) I słyszałam od osób, które jedzą na co dzień większe ilości słodkości i te normalne ;) I są słodkie ;p

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...