Przejdź do głównej zawartości

Mały Sneaky :D

Uwielbiam ten smak orzechów, czekolady, karmelu i tych ciasteczek ;D 
No, ale ile można jeść tych batoników na mieście :D 
Dlatego teraz pora na przepis na małe batoniki, które spokojnie możesz wziąć ze sobą na zajęcia, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego ;P 

Co potrzebujesz:
  • kasza jaglana sucha 170g - 1 szklanka
  • daktyle 180g - 1 1/2 szklanki
  • orzechy arachidowe 120g - 1 szklanka
  • mleko roślinne owsiane 360ml - 3 szklanki
  • gorzka czekolada 80% lub więcej ;)) 60g
Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej pod letnią wodą, kiedy nie będzie już z niej lecieć piana, przesyp ją do garnka, wlej do niego mleko i gotuj na średnim ogniu, aż mleko wyparuje co i raz mieszając. 
W tym czasie zalej daktyle wrzątkiem i zostaw w miske na czas gotowania kaszy.
Orzechy arachidowe zblenduj mogą pozostać małe nierozdrobnione orzechy ;) 

Ugotowaną kaszę zblenduj na jednolitą masę, niech ostygnie.
W drugiej misce odcedzone daktyle zblenduj z orzechami. Jednak 1/4 orzechów zostaw do posypania ciastek na koniec ;)

Z kaszy uformuj małe prostokąty lub koła (około 3 cm), następnie nałóż na nie masę daktylowo-orzechową ( tak, by przykryła kaszę;)).
Ugotuj w małym garnku wode, przykryj go miską i na niej połóż czekoladę, trzymaj na tej gotującej się wodzie, do momentu, gdyż się rozpuści ;))
Na wierzchu polej rozpuszczaną czekoladą i posyp orzechami :)

Porcji wychodzi około 20





Komentarze

  1. Wygląda ciekawie, nigdy nie robiłam czegoś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :)!
      Mega łatwo się robi i są naprawdę dobre :) I słyszałam od osób, które jedzą na co dzień większe ilości słodkości i te normalne ;) I są słodkie ;p

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t