Przejdź do głównej zawartości

Smoothie z jabłka i komosy ryżowej

Nie masz czasu na śniadanie o poranku? Mam dla Was super alternatywę, dla tych którzy rano robią wszystko w biegu ;)
Jeśli komosa ryżowa została z poprzedniego dnia to możesz ją spokojnie wykorzystać - jest dobrym źródłem białka dla wegan, ale i dzięki niej koktajl staje się bardziej odżywczy i dłużej czujesz się najedzony ;) Jak wcześniej wspominałam ta komosa idealnie się dopasowuje smakiem do innych produktów, które dodajesz do danego napoju czy też dania.
 
Co potrzebujesz:
  • komosa ryżowa 40g - 1/4 szklanki
  • jabłko 340g - 1 sztuka
  • kardamon 1/2 łyżeczki 
  • cynamon 1 łyżeczka
Zacznij od przepłukania komosy ryżowej wodą, następnie przesyp ją do garnuszka i dolej do niego 2 razy tyle wody i gotuj na małym ogniu. Obierz jabłko ze skórki i możesz sobie ją spokojnie skonsumować ;) A jabłko pokrój na małe kosteczki i przełóż do małego drugiego garnka lub na patelnie, zalej 1/2 szklanki wody i duś na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Następnie w blenderze przełóż komosę ryżowa oraz jabłko dodaj te przyprawy i zblenduj na jednolitą masę :) 
Możesz przełożyć do słoika lub zjeść jeszcze w domku - zapach jest nieziemski :) 
A na wierzchu jeszcze posyp od siebie jakimiś ziarnami lub orzechami (u mnie akurat płatki migdałów się pojawiły) :)


Czas przygotowania około 15 minut
Znajdziesz w nim 328 kcal
B: 7,4g
T: 3,8g
W: 59,6g 

A Ty czym zwykle się rozkoszujesz na śniadanie :)?

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t