Nie masz czasu na śniadanie o poranku? Mam dla Was super alternatywę, dla tych którzy rano robią wszystko w biegu ;)
Jeśli komosa ryżowa została z poprzedniego dnia to możesz ją spokojnie wykorzystać - jest dobrym źródłem białka dla wegan, ale i dzięki niej koktajl staje się bardziej odżywczy i dłużej czujesz się najedzony ;) Jak wcześniej wspominałam ta komosa idealnie się dopasowuje smakiem do innych produktów, które dodajesz do danego napoju czy też dania.
Jeśli komosa ryżowa została z poprzedniego dnia to możesz ją spokojnie wykorzystać - jest dobrym źródłem białka dla wegan, ale i dzięki niej koktajl staje się bardziej odżywczy i dłużej czujesz się najedzony ;) Jak wcześniej wspominałam ta komosa idealnie się dopasowuje smakiem do innych produktów, które dodajesz do danego napoju czy też dania.
Co potrzebujesz:
- komosa ryżowa 40g - 1/4 szklanki
- jabłko 340g - 1 sztuka
- kardamon 1/2 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka
Zacznij od przepłukania komosy ryżowej wodą, następnie przesyp ją do garnuszka i dolej do niego 2 razy tyle wody i gotuj na małym ogniu. Obierz jabłko ze skórki i możesz sobie ją spokojnie skonsumować ;) A jabłko pokrój na małe kosteczki i przełóż do małego drugiego garnka lub na patelnie, zalej 1/2 szklanki wody i duś na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Następnie w blenderze przełóż komosę ryżowa oraz jabłko dodaj te przyprawy i zblenduj na jednolitą masę :)
Możesz przełożyć do słoika lub zjeść jeszcze w domku - zapach jest nieziemski :)
A na wierzchu jeszcze posyp od siebie jakimiś ziarnami lub orzechami (u mnie akurat płatki migdałów się pojawiły) :)
Czas przygotowania około 15 minut
Znajdziesz w nim 328 kcal
B: 7,4g
T: 3,8g
W: 59,6g
A Ty czym zwykle się rozkoszujesz na śniadanie :)?
Interesujący pomysł na zdrową przekąskę.
OdpowiedzUsuń