Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)
Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu.
Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)
Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu.
Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)
Co potrzebujesz:
- suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)
- napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu
- 1/2 łyżki ksylitolu
Do podania:
- 1/2 granata
- 2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)
Gdy napój wyparuje (minimalnie może go zostać i tak zostanie wsiąknięty;)) i kuleczki będą przezroczyste znaczy, że danie jest gotowe ;)
Do podania użyj obranego granata i podpraż posiekane orzechy nerkowca i płatki migdałów.
Do podania użyj obranego granata i podpraż posiekane orzechy nerkowca i płatki migdałów.
Daj znać jak w smaku ;)
Dodajesz bardzo dobre artykuły
OdpowiedzUsuńmiło sie czyta takie blogi
OdpowiedzUsuńInspirujące i ciekawe wpisy !
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo Twój styl pisania
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuń