Przejdź do głównej zawartości

Mini naleśniki na śniadanie ;)

Najbardziej lubię te powolne śniadania, gdzie nigdzie nie trzeba potem gnać :D A w szczególności ich moment przygotowań jest to pewna forma celebracji tych kilku wolnych chwil dla siebie :) 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od pewnego czasu sama siebie nie poznaje w kuchni, pełno różnych przepisów, dań, produktów. By nie powtarzać non stop tych samych dań, tylko zaskoczyć swoje kubki smakowe nowymi smakami i przyprawami. Taka zabawa bez końca - gdzie niesie same korzyści, nie dość, że dbamy o nasz organizm by był najedzony, uroizmaicamy smaki, poznajemy nowe produkty i nowe sposoby na przyrządzenie danej potrawy, oraz znajdują się wspaniałe zamienniki za pewne produkty. 
Myśl na dziś: DBAJ O SIEBIE OD ZEWNĄTRZ JAK I OD ŚRODKA. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dziś pojawiło się śniadanie z wodą z cieciorki - AQUAFABA :) 
Spróbuj i daj znać jak Ci poszedł ten przepis, jestem bardzo ciekawa Twoich odczuć, u mnie zdał egzamin <3 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Porcja dla 2-3 osób

Co potrzebujesz:
  • mąka orkiszowa 180g - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ksylitol 10g - 1 łyżka
  • olej 43 ml - 1/4 szklanki
  • napój owsiany 152 ml - 3/4 szklanki
  • aqua faba 140 ml - 3/4 szklanki
Całość:
1112kcal
B: 28g
T: 52,3g
W: 122,3g

Do podania:
  • jogurt sojowy
  • orzechy nerkowca/płatki migdałów
  • banan

Zacznij od zmielenia ksylitolu na cukier puder, następnie nad miska przesiej zmielony cukier puder z mąką oraz proszkiem do pieczenia, następnie do miski dodaj olej i zmiksuj produkty, na koniec wlej napój owsiany. 
W drugim wysokim naczyniu ubij piane z aquafaby i dodaj ją do miski z reszta produktów. 
Zmieszaj wszystkie produkty i następnie na rozgrzanej patelni uformuj pojedyńcze placki.
Podawaj w zależności z czym preferujesz ;)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...