Przejdź do głównej zawartości

Batony jęczmienno-daktylowe

Coś na słodko i coś na szybko, czyli batony z daktylami i płatkami jęczmiennymi.
Fajny zamiennik za zwykły batonik, wiemy co jest w środku, bez zbędnych produktów ;)

Co potrzebujesz:
  • 4 banany
  • 1 1/2 szklanki płatków jęczmiennych -  170g
  • 1 szklanka daktyli - 70g
  • 1 szklanka orzechów nerkowca - 130g
  • 1/2 szklanka nasion chia - 75g
  • gorzka czekolada 80% lub 90% kakao 100g
Zacznij od blendowania banana na jednolitą masę, następnie dodaj płatki jęczmienne i nasiona i ponownie zblenduj. Następnie posiekane daktyle i orzechy nerkowca dodaj do miski, połącz ze sobą wszystkie produkty, możesz zblendować. Na koniec posiekaj 3/4 czekolady i dodaj do ciasta. 
Połączone produkty wyłóż na brytfance na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 180 na stopni na 25 minut. 

Po tym czasie możesz zostawić jeszcze na chwile w piekarniku batoniki lub je od razu wyjmij ;) 
Pokrój na małe porcje te ciasto.
Rozgrzej w garnku wodę na to połóż miske i w misce rozpuść czekoladę ;)
I teraz najprzyjemniejsza część polewaj batoniki czekoladą gorzką ;D 

Delektuj się smakiem :D 
Mam nadzieje, że smakowało daj znać :)!



Wyjdzie około 12 porcji ;)

Na porcje:
240 kcal
B: 5,25g
T: 9,9g
W: 30,6g 

Komentarze

  1. Batony z tego przepisu wyglądają bardzo zachęcająco. Koniecznie muszę je spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...