Przejdź do głównej zawartości

Ryba w nieco innej odsłonie ;)

Nie jestem wielką fanką ryb, jedynie co to mogę jeść SUSHI bez ograniczeń w szczególności wydaniu P. ;)
Jednak jeśli tak poprostu na obiad to tylko w tej postaci, bo tak jak kiedyś robiłam, bądź ktoś mnie częstował to rzadko kiedy byłam zachwycona ;p

Wykonanie tego obiady zajęło mi max 30 minut - czyli bardzo szybko ;)! A zarazem pysznie i zdrowo ;D

Co potrzebujemy:
  • dorsz
  • koperek
  • masło klarowane
  • sól, pieprz i oregano
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • czosnek 
Najpierw należy przygotować dorsza, czyli posolić i popieprzyć z dwóch stron, natomiast jaką ilość, hmm dobre pytanie, niżej dostaniecie ode mnie zdjęcia. Jednak ja bym się kierowała tym ile będziecie wstanie zjeść ;) Ja wszystko pochłonęłam ;D
Pokroić koperek drobno i do tego 4 ząbki czosnku. Koperek i czosnek wrzucić na patelnię, gdzie jest rozpuszczone masło klarowane, chwilę to podrzać i na to włożyć rybę i przykryć pokrywką:) Niech to spokojnie się ze sobą łączy (ok. 5 minut na jedną stronę i 5 minut na drugą stronę;)) A w tym czasie przelej wrzątkiem pomidora, możesz zdjąć skórkę z niego (ale nie musisz) do tego pokrój w plastry cebulę (najlepiej dwa plasterki) i ułóż na talerzu, delikatnie polej oliwą z oliwek przypraw solą, pieprzem i oregano ;) Teraz czekamy na rybę. Kiedy będzie gotowa, sprawdź czy rzeczywiście jest dobra, jeśli tak wyjmij na talerz . I połóż na nią koperek i czosnek doda to znakomitego smaczku :)!
I Gotowe ;D Szybko co ;D?
PS Jeśli chcesz zawsze możesz przygotować to z kaszą jaglaną, ziemniakami(młodymi), ryżem lub poprostu samą zjeść jak ja :)!
Więc spróbuj teraz sama/ sam zrobić ;D!
Czekam na Wasze zdjęcia ;)






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t