Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe w wersji wege :)

Już nadeszły zimowe dni, gdzie rano wstaje jest ciemno, wracam do domu znowu jest ciemno. Jedyne o czym marze to ciepłe skarpety i dobra książka no i jeszcze jakiś trening w między czasie ;)
A jeśli masz wolne południe to warto zrobić sobie przyjemność w postaci takiego ciacha marchewkowego :)



Pierwszy raz je robiłam w wersji wege i z tym kremem :D To jest poezja! Musicie sami spróbować :)!

Co potrzebujesz:
CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 20g rodzynek

KREM:
  • 300g orzechów nerkowca
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
Orzechy należy namoczyć dzień wcześniej, najlepiej 8-10 godzin trzymaj w wodzie. Następnego dnia odcedź orzechy dodaj wszystkie produkty i zblenduj na jednolitą masę. Odstaw do lodówki. 

Nastaw piekarnik na 180 stopni góra-dół.
W tym czasie zacznij od zmielenia siemienia lnianego na miazge i zalej 12 łyżkami wody i wstaw do lodówki na 15-25 minut.
Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie podczas przygotowywania ciasta.
Następnie zmielone siemię zblenduj z ksylitolem, dodawaj do tego rozpuszczony olej kokosowy. Kolejnym krokiem jest stopniowe dodawanie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem do masy. Ponownie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Dodaj sok z cytryny. A na koniec startą marchew, orzechy nerkowca i odcedzone rodzynki dodaj do miski i wszystko zmieszaj dokładnie. 
Masę wylej na brytfankę i wstaw do piekarnika na 50-60 minut :) 

Na ostudzone ciacho połóż krem z nerkowca i rozkoszuj się smakiem <3 :)!
Daj znać czy dobre :)






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...

Cukier jak wpływa na nasz organizm?

Cukier niestety często trafia do naszych ust w różnych postaciach, czy w słodkich napojach, ciastkach, przekąskach czy też słodząc herbatę lub kawe. Ma wpływ niekorzystny, gdyż na chwilę fakt dodaje Ci energii, ale po godzinie/dwóch masz zjazd i jesteś ospały. Praktycznie stan, gdzie jesteś przybity, nie masz na nic ochoty, ani siły i zatacza się błędne koło. Niestety spożycie cukru wpływa również na Twój organizm oraz to, że dużo wolniej się regenrujesz po treningu. Jakieś zamienniki? stewia miód syrop z klonu cukier kokosowy  Jest ich wiele wiele więcej. Jednak wystarczy poszukać i indywidualnie wybrać dla siebie. Jeśli dasz radę - spróbuj ograniczyć cukier do minimum. Tylko PAMIĘTAJ! STOPNIOWO A NIE NA RAZ :)! Tak byś się odzwyczaił:)! Przydatny post?:)