Przejdź do głównej zawartości

Kulki rafaello - z kaszą jaglaną

Mój drugi deser, gdzie główną rolę pełni kasza jaglana :D
Jest ona cennym i jakże wdzięcznym produktem. Gdyż przybiera taki smak w zależności z czym ją zestawimy, a dodatkowo znajdziemy w niej dużą ilość przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, grupy E, miedzi i żelaza.

Warto szukać zamienników naszych ulubionych słodkości ;) Nie trzeba się pozbawiać wszystkich przyjemności, jedynie szukać rozwiązań ;D

Dlatego dziś idę do Was z przepisem na kulki, gdzie będą dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią słodkie, a szukają zdrowszych wersji przekąsek ;)



Co potrzebujesz:
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 7/8 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 7 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowego
  • 1 łyżka miodu
  • orzechy nerkowca do wsadzenia do środka 
  • do obtoczenia wiórki kokosowe, karob, orzechy nerkowca
Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej zimną wodą następnie przełóż do garnka i wlej 2 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, aż cała woda wyparuje. 
Następnie zmiel orzechy nerkowca na miazgę, dodaj do kaszy jaglanej wraz z wiórkami kokosowymi. Zblenduj ze sobą produkty, następnie dodaj do masy olej kokosowy, masło orzechowe, miód. Zmiksuj dokładnie ze sobą.
Zacznij lepić małe kuleczki (nałóż na łyżeczkę ciasto, wsadź do środka orzech nerkowca i popraw kulkę) kolejnym krokiem jest obtoczenie w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach nerkowca lub z karobem :)


Smacznego!

Daj znać jak Ci poszło :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t