Przejdź do głównej zawartości

Omlet z nasionami chia

Dłuższy poranek, czyli wolny poranek od obowiązków należy wykorzystać w kuchni :D
Dzisiaj u mnie omlet z nasionami chia.

Najpierw kilka słów o nasionach chia - posiadają duże ilości kwasów Omega- 3, są doskonałym źródłem wapnia jak i żelaza., znajdziemy w nich antyoksydanty. Dostarczają duże ilości białka roślinnego, więc dla osób które nie jadają produktów zwierzęcych są świetnym wyborem :) Także przez ilość błonnika jaką posiadają, wpływają korzystnie na układ trawienny jak i dają dłuższe poczucie sytości. Jednak pamiętajmy wszystko z rozsądkiem :)!

Co potrzebujesz:
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka owsianego
  • 3 łyżki nasion chia
+ dodatkowo
  • 4 śliwki
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 3 łyżki jogurtu sojowego
Wszystkie produkty blendujesz na jednolitą masę i wyłóż na patelnie masę i na maśle klarowanym na średnim ogniu grzej omleta co i raz zmieniając strone.

W tym czasie na drugiej patelni lub w rondelku, na małym ogniu rozpuść 1/2 - 1 łyżke masła klarownego. Umyte śliwki z wyjętą pestką z środka wrzuć na patelnię i grzej je na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.

Gotowego omleta wyłóż na talerz i skomponuj z czym zechcesz. U mnie pojawił się w towarzystwie jogurtu, delikatnie podduszonych śliwek na patelni i posypane wszystko orzechami nerkowca :)
Omlet pysznie chrupie w buzi i szybka forma przygotowania śniadania :) 
Czas- 10-15 minut 

Daj znać jak Ci poszło :)





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t