Nie myślałam nigdy o takim połączeniu jak chałwa w cieście :D
Ale czas na coś niestandardowego, gdzie jeden gryz Was zasłodzi, ale mam cichą nadzieję, że weźmiecie kolejny kawałek tego ciacha ;P
Ale czas na coś niestandardowego, gdzie jeden gryz Was zasłodzi, ale mam cichą nadzieję, że weźmiecie kolejny kawałek tego ciacha ;P
Co potrzebujesz:
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g chałwy
- 1/2 szklanki oleju
Do polewy potrzebujesz:
- 20g chałwy
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
Zmielone siemie lniane zalej 12 łyżkami wody i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Następnie zmiksuj na jednolitą masę z ksylitolem. Do masy dodaj pokruszona chałwę (jak najdrobniej) i miksuj do momentu gdy się stworzy z tego jedna masa. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki, oleju i proszku do pieczenia - postaraj się by wszystkie produkty ze sobą połączyły. Gotową masę przełóż do brytfanki wyłożej papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach przez około 50 minut.
Po upieczeniu wystudź.
W tym czasie rozpuść czekoladę gorzką i polej nią ciasto i na koniec na wierzchu posyp pokruszoną chałwą :)
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz