Przejdź do głównej zawartości

Pora na ciasto z.... :D

Nadszedł weekend, więcej wolnego (przynajmniej tak zazwyczaj bywa), spotkania ze znajomymi, rodzinką to może tak umilić ten czas ciastem ze świeżymi owockami :)?
Co potrzebujemy i ile :D 
  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • i owocki np. truskawki :D
Ja używałam już różnego rodzaju i wielkości łyżek i zawsze mi wychodziło ;)

Należy wszystko zmieszać wylać na brytwankę, nasmarowaną masłem i posypaną wiórkami kokosowymi (ja akurat wykorzystałam bułkę tartą, bo wióek nie miałam, ale polecam wiórki;p) i poukładać na cieście owocki, najlepiej jak najgęściej, wtedy będzie mokrzejsze ciasto :)! I To tyle następnie wstawiamy do piekarnika ustawionego na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut tak by był zarumieniony ;) 
 Prawda, że proste ? ;) I da się szybko zrobić ;D 
Moje ciasto w jeden dzień znikneło ze stołu ;p A jak Wasze ? :D Jak macie pytania to piszcie:)

A tu kilka zdjęć:)

Tu jeszcze w przygotowaniu

 Czeka na truskawki ;)

A tu już truskawki poukładane i zaraz wchodzi d pieca ;p
  A tu już po, taki kolor powinno mieć ;)

A tu jeśli niektózy lubią (ja lubię ;p) można posypać sukrem pudrem :) 
 A to mój kawałeczek ;)
Zabierajcie się za robienie, a potem zdajcie relacje ;)!!!
Miłego weekendu :)! Korzystać z pogody :D 




Komentarze

  1. u mnie tez placek z truskawkami dzisiaj ale troszke inny, ale ostawiam ze jutro juz go tez nie bedzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto, ale jest tak strasznie gorąco, że wolę robić serniki na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyycha, ostatnio truskawki stały się wszechobecne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak zdecydowanie tak:D!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P Co potrzebujesz: 400 g daktyli 1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców 3 łyżki kakao Najpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;)) Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)