Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszą pęczak ;)

Pierwszy raz w życiu zjadłam kaszę pęczak właśnie wczoraj (niedzielę). I jest przepyszna :)! Mogę ją jeść, jeść i jeść ;)!!! Jest znakomita :) Powiem Wam szczerze, że do pewnego czasu nie przepadałam za kaszami, jakoś nie trafiały w mój gust, wolałam jeść ryż czy też kluski. a teraz zupełna odmiana ;)!
Ten weekend miałam pracowity, bo najpierw szkolenie potem praca ;)! I wczoraj jak już wróciłam do domu to momentalnie padłam !;p Dlatego dopiero dziś zamieszczam wpis, bo wczoraj już nie dałam rady.

A Wy jak spędzaliście weekend;)?

A teraz o sałatce, która była przerywnikiem podczas mojego szkolenia ;)!
Sałatka z kaszą pęczak ;)
Co potrzebujesz:)
  • ser biały (półtłusty)
  • ogórek świeży
  • szpinak
  • rzodkiewka
  • kasza pęczak
Tutaj podaje zdjęcie ile ilościowo trzeba dać każdego ze składników;)
Na samym początku ugotuj kaszę, czyli 1 szklanke kaszy opłucz pod wodą, wrzuć ją do garnka i wlej do niego 2 szklanki wody. Delikatnie posól i gotuj ją ok. 30minut (ja swoją gotowałam 26 minut dokładnie;)) I woda powinna zniknąć z garnka ;) 
Potem należy umyć szpinak, rzodkiewki, ogórek świeży. Wrzuć szpinak do miski, następnie obierz ze skórki ogórka i pokrój go w małe kosteczki, podobnie postępuj z rzodkiewką (pokrój ją w małe kostki) i wrzuć do swojej miski ;) Następnie porwij lub pokrój w małe części ser biały i posyp nim warzywa i na koniec, na wierzch dodaj kaszę (ja dodałam 3 łyżki). 
I teraz ja wykorzystałam sos sałatkowo-koperkowy, ale też możesz polać oliwą z oliwek, jeśli chcesz:)!

Ta sałatka według mnie to jakiś fenomen, a kasza niebo w gębie!:) SERIO:)!!!


  








Komentarze

  1. Nie lubię szpinaku, więc pewnie zastąpię rukolą:) Ale przepis dodany do zakładek, pewnie od października (i konieczności"jedzenia na wynos" wejdzie na stałe do jadłospisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne bez problwmy szpinak można zastępować czym innym ;) Czy sałatą czy też rukolą ;) Wszystko jedno :)!

      Usuń
  2. Uwielbiam tą kaszę, jest cudowna :)
    Miód w gębie normalnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO ja się nią cały czas zajadam ;D i nie ma końca:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…