Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszą pęczak ;)

Pierwszy raz w życiu zjadłam kaszę pęczak właśnie wczoraj (niedzielę). I jest przepyszna :)! Mogę ją jeść, jeść i jeść ;)!!! Jest znakomita :) Powiem Wam szczerze, że do pewnego czasu nie przepadałam za kaszami, jakoś nie trafiały w mój gust, wolałam jeść ryż czy też kluski. a teraz zupełna odmiana ;)!
Ten weekend miałam pracowity, bo najpierw szkolenie potem praca ;)! I wczoraj jak już wróciłam do domu to momentalnie padłam !;p Dlatego dopiero dziś zamieszczam wpis, bo wczoraj już nie dałam rady.

A Wy jak spędzaliście weekend;)?

A teraz o sałatce, która była przerywnikiem podczas mojego szkolenia ;)!
Sałatka z kaszą pęczak ;)
Co potrzebujesz:)
  • ser biały (półtłusty)
  • ogórek świeży
  • szpinak
  • rzodkiewka
  • kasza pęczak
Tutaj podaje zdjęcie ile ilościowo trzeba dać każdego ze składników;)
Na samym początku ugotuj kaszę, czyli 1 szklanke kaszy opłucz pod wodą, wrzuć ją do garnka i wlej do niego 2 szklanki wody. Delikatnie posól i gotuj ją ok. 30minut (ja swoją gotowałam 26 minut dokładnie;)) I woda powinna zniknąć z garnka ;) 
Potem należy umyć szpinak, rzodkiewki, ogórek świeży. Wrzuć szpinak do miski, następnie obierz ze skórki ogórka i pokrój go w małe kosteczki, podobnie postępuj z rzodkiewką (pokrój ją w małe kostki) i wrzuć do swojej miski ;) Następnie porwij lub pokrój w małe części ser biały i posyp nim warzywa i na koniec, na wierzch dodaj kaszę (ja dodałam 3 łyżki). 
I teraz ja wykorzystałam sos sałatkowo-koperkowy, ale też możesz polać oliwą z oliwek, jeśli chcesz:)!

Ta sałatka według mnie to jakiś fenomen, a kasza niebo w gębie!:) SERIO:)!!!


  








Komentarze

  1. Nie lubię szpinaku, więc pewnie zastąpię rukolą:) Ale przepis dodany do zakładek, pewnie od października (i konieczności"jedzenia na wynos" wejdzie na stałe do jadłospisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne bez problwmy szpinak można zastępować czym innym ;) Czy sałatą czy też rukolą ;) Wszystko jedno :)!

      Usuń
  2. Uwielbiam tą kaszę, jest cudowna :)
    Miód w gębie normalnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO ja się nią cały czas zajadam ;D i nie ma końca:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…