Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszą pęczak ;)

Pierwszy raz w życiu zjadłam kaszę pęczak właśnie wczoraj (niedzielę). I jest przepyszna :)! Mogę ją jeść, jeść i jeść ;)!!! Jest znakomita :) Powiem Wam szczerze, że do pewnego czasu nie przepadałam za kaszami, jakoś nie trafiały w mój gust, wolałam jeść ryż czy też kluski. a teraz zupełna odmiana ;)!
Ten weekend miałam pracowity, bo najpierw szkolenie potem praca ;)! I wczoraj jak już wróciłam do domu to momentalnie padłam !;p Dlatego dopiero dziś zamieszczam wpis, bo wczoraj już nie dałam rady.

A Wy jak spędzaliście weekend;)?

A teraz o sałatce, która była przerywnikiem podczas mojego szkolenia ;)!
Sałatka z kaszą pęczak ;)
Co potrzebujesz:)
  • ser biały (półtłusty)
  • ogórek świeży
  • szpinak
  • rzodkiewka
  • kasza pęczak
Tutaj podaje zdjęcie ile ilościowo trzeba dać każdego ze składników;)
Na samym początku ugotuj kaszę, czyli 1 szklanke kaszy opłucz pod wodą, wrzuć ją do garnka i wlej do niego 2 szklanki wody. Delikatnie posól i gotuj ją ok. 30minut (ja swoją gotowałam 26 minut dokładnie;)) I woda powinna zniknąć z garnka ;) 
Potem należy umyć szpinak, rzodkiewki, ogórek świeży. Wrzuć szpinak do miski, następnie obierz ze skórki ogórka i pokrój go w małe kosteczki, podobnie postępuj z rzodkiewką (pokrój ją w małe kostki) i wrzuć do swojej miski ;) Następnie porwij lub pokrój w małe części ser biały i posyp nim warzywa i na koniec, na wierzch dodaj kaszę (ja dodałam 3 łyżki). 
I teraz ja wykorzystałam sos sałatkowo-koperkowy, ale też możesz polać oliwą z oliwek, jeśli chcesz:)!

Ta sałatka według mnie to jakiś fenomen, a kasza niebo w gębie!:) SERIO:)!!!


  








Komentarze

  1. Nie lubię szpinaku, więc pewnie zastąpię rukolą:) Ale przepis dodany do zakładek, pewnie od października (i konieczności"jedzenia na wynos" wejdzie na stałe do jadłospisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne bez problwmy szpinak można zastępować czym innym ;) Czy sałatą czy też rukolą ;) Wszystko jedno :)!

      Usuń
  2. Uwielbiam tą kaszę, jest cudowna :)
    Miód w gębie normalnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO ja się nią cały czas zajadam ;D i nie ma końca:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Pasta z suszonych pomidorów i papryki

Nudzą sie Wam obecne śniadania? Bo codziennie z tym samym lub macie już swoje faworyty i też za bardzo nie rotujecie nimi ;)?

Mam na to rozwiązanie :) Pyszna pasta z suszonych pomidorów i papryki, zaledwie 5 minut przy tym trzeba stać, a tak samo się piecze około 30 minut w zależności jaką moc ma Twój piekarnik ;)

Pasta z suszonych pomidorów i papryki 20 suszonych pomidorów2 duże czerwone papryki3 ząbki czosnkusól, pieprz Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój paprykę na ćwiartki i włóż skórką do góry do piekarnika. Dodaj do tego obrane ząbki czosnku. Obserwuj i trzymaj aż do momenty gdy sama skórka nie zacznie odchodzić od papryki lub na wierzchu czarnieć;)
W tym czasie wyjmij ze słoika pomidory i możesz ale nie musisz odcedzić delikatnie od oleju. 
Gdy papryka będzie gotowa poczekaj chwile aż ostygnie i zdejmij z niej skórkę.
Dodaj wszystkie produkty (wraz z czosnkiem) do miski i dokładnie zblenduj a na koniec wyrónaj smak solą i pieprzem według własnego uznania :)