Przejdź do głównej zawartości

Koktajl na upalny dzień ;)

Pogoda nam bardzo dopisuje ;) Kąpiele w lodowatej wodzie to sama przyjemność:) Jednak współczuje osobom, które muszą siedzieć w tak piękne dni w biurze za biurkiem...

Wiadomo, że podczas lata chudniemy, bo prowadzimy zupełnie inny tryb życia, wychodzimy na dwór, spacerujemy, jest aktywność fizyczna jednak nie zapominajmy o jedzeniu ;) ZDROWYM JEDZENIU :)! A nie jakieś ochydne inne jedzonka ;p A w ogóle ostatnio, kiedy sobie jechałam autobusem widziałam reklamę, która mnie wręcz przeraziła. Dokładnie była to reklama McDonald's i co na niej widniało :" Widzę McDonald's znaczy zjem" Przejawia się w tym taka namowa ludzi do obżerania się fast foodami, które nie mają właściwie żadnych dobrych właściwości. A co gorsza ludzie i tak chodzą w takie miejsca... Ale miejmy nadzieję, że z czasem ludzie będą mieli świadomość co jedzą ;)!

A teraz już mowa o jedzonku - Zdrowym jedzonku ;)

Koktajl arbuzowy
  • arbuz
  • maliny
  •  4 pomarańcze 
  • blender ;)

To jest ilość arbuza, którą wykorzystałam. 

Ilość malin (1 miseczka;))

Najpierw przekrój na pół pomarańcze i wyciśnij z nich sok (jednak jeśli nie masz wyciskarki do soków to nie martw się możesz poprostu je wrzucić do blendera i odrazu zmiksować z resztą owoców, jednak wtedy będzie gęściejszy ten koktajl;))
Następnie do blendera wrzucamy arbuza bez pestek, jeśli ich nie tolerujesz ;) do tego dodajemy naturalną słodkość czyli MALINY i na koniec wyciśnięty sok z pomarańczy lub półksiężyce z pomarańczy :) Wszytsko mieszamy i GOTOWE :)
Najlepiej podać z kostkami lodu na taki upalny dzień :) Od razu przyjemnie się Wam zrobi :)!

Smacznego :)!!

Komentarze

  1. ja muszę kiedyś zrobić lemoniadę arbuzową ;d

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t