Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kaszą pęczak ;)

Pierwszy raz w życiu zjadłam kaszę pęczak właśnie wczoraj (niedzielę). I jest przepyszna :)! Mogę ją jeść, jeść i jeść ;)!!! Jest znakomita :) Powiem Wam szczerze, że do pewnego czasu nie przepadałam za kaszami, jakoś nie trafiały w mój gust, wolałam jeść ryż czy też kluski. a teraz zupełna odmiana ;)!
Ten weekend miałam pracowity, bo najpierw szkolenie potem praca ;)! I wczoraj jak już wróciłam do domu to momentalnie padłam !;p Dlatego dopiero dziś zamieszczam wpis, bo wczoraj już nie dałam rady.

A Wy jak spędzaliście weekend;)?

A teraz o sałatce, która była przerywnikiem podczas mojego szkolenia ;)!
Sałatka z kaszą pęczak ;)
Co potrzebujesz:)
  • ser biały (półtłusty)
  • ogórek świeży
  • szpinak
  • rzodkiewka
  • kasza pęczak
Tutaj podaje zdjęcie ile ilościowo trzeba dać każdego ze składników;)
Na samym początku ugotuj kaszę, czyli 1 szklanke kaszy opłucz pod wodą, wrzuć ją do garnka i wlej do niego 2 szklanki wody. Delikatnie posól i gotuj ją ok. 30minut (ja swoją gotowałam 26 minut dokładnie;)) I woda powinna zniknąć z garnka ;) 
Potem należy umyć szpinak, rzodkiewki, ogórek świeży. Wrzuć szpinak do miski, następnie obierz ze skórki ogórka i pokrój go w małe kosteczki, podobnie postępuj z rzodkiewką (pokrój ją w małe kostki) i wrzuć do swojej miski ;) Następnie porwij lub pokrój w małe części ser biały i posyp nim warzywa i na koniec, na wierzch dodaj kaszę (ja dodałam 3 łyżki). 
I teraz ja wykorzystałam sos sałatkowo-koperkowy, ale też możesz polać oliwą z oliwek, jeśli chcesz:)!

Ta sałatka według mnie to jakiś fenomen, a kasza niebo w gębie!:) SERIO:)!!!


  








Komentarze

  1. Uwielbiam tą kaszę, jest cudowna :)
    Miód w gębie normalnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NO ja się nią cały czas zajadam ;D i nie ma końca:)

      Usuń
  2. No jasne bez problwmy szpinak można zastępować czym innym ;) Czy sałatą czy też rukolą ;) Wszystko jedno :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t