Przejdź do głównej zawartości

Coś na słodko - ciasto marchewkowe ;)

W piątek wróciłam z Mazur. Pływaliśmy sobie na żaglówce :) I było w porządku odpoczęłam sobie jednak to nie dla mnie taki odpoczynek, bo ja mam za dużo energii, a tam nie miałam zbyt dużej możliwości ;) Bo cały wyjazd opierał się na pływaniu ;p Ale miło wspominam ten wyjazd, pogodę mieliśmy zajebistą, bo były upały, ale też czasem zawiało :)A także wstąpiliśmy do hotelu gołebiewskiego na basen i tam było mega :) Były dwie zjeżdżalnie, ale jedna mnie zachwyciła - cebula ;D Jarałam się tym jak dzieciaczek ;D i basen który był na dworzu, a wtedy akurat kropiło , jednak woda w basenie była gorąca to siedzenie tam do sama przyjemność :) Więc naprawdę było ok :) Jednak jeśli chodzi o jedzenie to niestety nie miałam warunków bardzo dobrych, by jakoś wyśmienicie gotować, jednak musli, które zapakowałam w słoik okazało się niezastąpione:) Zajadałam się nim ;)
Taki wyjazd przynajmneij trochę pomógł mi się wyciszyć ;) Ale teraz trzeba jakoś energię sporzydkować ;D Więc zabieram się za treningi, wczoraj już biegałam, a dziś sobie poćwiczę w domu :)

Ale dość gadania i teraz coś o gotowaniu :)

CIASTO MARCHEWKOWE :)

Co potrzebujemy :
  • olej słonecznikowy 1 szklanka
  • 3 jajka
  • mąka 1 1/2 szklanki
  • cukier 1 1/2 szklanki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 10 dag rodzynek
  • 10 orzechów włoskich 
  • masło i wiórki kokosowe do wysmarowania brytfanki 

Najpierw należy wsadzić rodzynki do wody, by troche je zmiękczyć (lepiej smakują wtedy w cieście). Woda powinna je zakrywać :) I jeszcze odrazu zetrzyj sobie marchew, by potem wszystko zrobić hurtem ;)
Teraz odmierzone ilości: oleju, mąki, jajka, cukru, sody, proszku do pieczenia, cynamonu, soli wsypujemy do miski i miksujemy. Nie przestrasz się dość gęstą kosystencją, bo po dodaniu merchwi to się zmieni. Następnie do tego dodajemy startą marchewkę, rodzynki i orzechy (ja zmieszałam orzechy włoskie i orzechy nerkowca jednak nie przekroczyłam 10 dag) :)
Wszystko wlewamy do brytfanki wysmarowanej masłem i posypanej wiókami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 50 minut :)!

I gotowe :)

SMACZNEGO :)!





 PS To białe to są właśnie orzechy nerkowca :)!

To jak zabieracie się ? :D

Komentarze

  1. Marchewkowe ciacho na weekend - to jest to! :)
    Też się staram je robić, raz na tydzień lub dwa ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszne jest ;D!!! Można je jeść i jeść i jeść ;D!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t